Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Kees van der Hoef-prijs 2020 toegekend aan Studentenvereniging Flanor.

De Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG) maakte vrijdag bekend dat de literaire studentenvereniging Flanor de Kees van der Hoef-prijs 2020 heeft gewonnen. Flanor heeft de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverde aan het literaire klimaat in Groningen zo vindt de jury. Deze bestaat uit Voorzitter van cultuurcentrum Noordwoord Rob Pronk, Stadsdichter Renée Luth (winnaar 2019), en uitgever Anton Scheepstra (winnaar 2018)

De prijs die zij ontvangen is een bedrag van 250 euro. De vereniging ontvangen bij de titel eveneens een bronzen sculptuur.

In 1985 werd de studentenvereniging opgericht en heeft zo’n 110 leden. Ontmoetingen vinden plaats in leesgroepen waar boekbesprekingen plaatsvinden. Tevens organiseert de vereniging literaire evenementen zoals lezingen en filmavonden.  

Tijdens de Boekenweek wordt op zondagmiddag 15 maart de prijs uitgereikt. Welk boek de titel ‘Beste Groninger Boek 2020’ wordt, zal dan ook bekend gemaakt worden.

De Kees van der Hoefprijs is een Groningse literaire prijs, die vernoemd is naar de Groningse dichter Kees van der Hoef . Naast dichter was hij schrijver, recensent, bloemlezer en zanger. Hij was tevens de eerste winnaar van de Kees van der Hoef-prijs die hij op zijn 73e verjaardag 2008, in ontvangst mocht nemen van wethouder van cultuur Jaap Dijskstra. De prijs ontving hij voor zijn verdiensten voor de literatuur in Groningen. Daarnaast voor zijn rol als aanjager van nieuw talent.

De prijs die Kees ontving bevatte een pond paling. Deze verwijst naar de versregel van Kees van der Hoef “De Kracht van de herhaling is gelijk aan een spastische paling”. Sinds de paling een zorgenkindje is met betrekking tot groei, is de pond paling vervangen door een bronzen beeldje.

De prijs wordt jaarlijks op de verjaardag van Kees, 3 januari, uitgereikt. In 2018 overleed Kees van der Hoef op 83-jarige leeftijd.

 

Geschreven door Edwine Bos op 03-01-2020.