Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Kinderboekenweek 2020 in het teken van geschiedenis

Het thema van de Kinderboekenweek 2020 krijg de titel En Toen? mee. Het thema zal veel te vertellen hebben over ‘vroeger’, dus door het lezen van boeken meer te weten komen over de geschiedenis op een leuke manier. Het kinderboekenweekgeschenk voor de 66e editie van de Kinderboekenweek wordt geschreven door Arend van Dam, het Prentenboek wordt gemaakt door Mylo Freeman.

Arend van Dam is al ruim dertig jaar auteur bij Uitgeverij Van Holkema & Warendorf. Hij heeft meer dan honderd boeken geschreven. In 2018 won hij de Archeon Thea Beckmanprijs voor ‘De reis van Syntax Bosselman: Verhalen over de slavernij. In 2019 volgde de Zilveren Griffel. Daarnaast won hij voor zijn boek ‘De bromvliegzwaan en andere verhalen over onze taal’ een Vlag en Wimpel. Voor de illustraties die verzorgd waren voor het boek door Anne Stalinski was daar ook nog de Zilveren Penseel.

Mylo Freeman is na vijf jaar in New York gewoond te hebben waar ze vooral schilderde, weer terug gekomen naar Amsterdam. Daar heeft ze een korte carrière in de muziek gehad waarna ze zich definitief is gaan richten op het bedenken van prentenboeken en het illustreren daarvan. Mylo heeft de Rietveldacademie gedaan waar ze afstudeerde als Illustrator. Zij illustreerde het Prentenboek ‘Potje!’ waar zijn in 1998 de Kiekeboeprijs voor kreeg. Zestig kinderboeken heeft zij inmiddels op haar naam staan.

Tijdens de Kinderboekenweek zal het Kinderboekenweekgeschenk bij aankoop van tenminste 12,50 euro cadeau gedaan worden en is het prentenboek in die week te koop voor maar 7,25 euro.

Dit jaar doet voor het eerst in 25 jaar de BCB (brancheorganisatie v oor het christelijke boek) mee met de Kinderboekenweek. Dat zorgt ervoor dat de het kinderboek nog meer aandacht krijgt.

Vanaf 4 maart tot en met 24 jun is het ook weer stemmen geblazen voor de kinderen. Zij kunnen hun favoriete kinderboek een stem geven en het boek met de meeste stemmen zal tijdens de Kinderboekenweek de publieksprijs mogen ontvangen. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar mogen meedoen aan deze stemming.

Van 30 september tot 11 oktober 2020 is de Kinderboekenweek en vindt op de laatste dag, zondag 11 oktober,  de NS Kinderboekenruil plaats. Tussen 10.00 en 16.00 kunnen kinderen  hun boek ruilen en wordt er voorgelezen door conducteurs, kinderboekauteurs en bibliotheekmedewerkers.

Geschreven door Edwine Bos op 13-12-2019.