Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Koen Peeters spekkoper in prijzenland

Stel, je ontvangt eerst de ECI Lezersprijs, op ‘zomaar’ een feestelijke avond in Theater aan het Spui in Den Haag. Je bent blij en verrast, of doet in ieder geval heel goed alsof. Koen Peeters ontving op deze avond de ECI Lezersprijs voor zijn roman De mensengenezer. De Lezersprijs werd dit jaar voor de tweede maal uitgereikt, er is een geldbedrag van 10.000 euro aan verbonden.

Affijn, je zit nog wat na te gloeien en te stralen van de eer, je pakt er een borrel bij en langzamerhand zak je weer op aarde. Tot je naam weer valt. Blijkt dat Koen Peeters dezelfde avond ook de ECI Literatuurprijs in ontvangst mocht nemen. Deze prijs wordt toegekend door een vakjury, is dit jaar voor de 31e keer uitgekeerd voor het beste Nederlandstalige boek, verschenen tussen 1 juli 2016 en 30 juni 2017. Aan deze prijs is niet alleen een geldbedrag verbonden van 50.000 euro, de auteur ontvangt ook een sculptuur.

Het moet Koen Peeters een beetje hebben geduizeld na deze prijzenregen. Juryvoorzitter Thom de Graaf gaf in zijn rapport de volgende motivatie voor het toekennen van deze prijs aan De mensengenezer: “De jury kiest voor een helder geschreven boek dat het anekdotische overstijgt, een boek dat raakt aan het onzegbare en ons leert dat we niet moeten zoeken naar de waarheid, maar naar de bron.”, aldus Thom de Graaf.

De andere genomineerden voor de ECI Literatuurprijs waren Huub Beurskens, Eindeloos Eiland, Daniël Rovers, De waren, Marijke Schermer, Noodweer. Peter Terrin, Yucca en Annelies Verbeke, Hallelua. Zij ontvangen ieder een bedrag van 5000 euro.

Geschreven door Marieke op 15-11-2017.