Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

“Kwartier voorlezen per dag helpt”

De zogenoemde leescoalitie, gevormd door Stichting Lezen, de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB) en Stichting Lezen & Schrijven, benadrukt dat lezen voor iedereen belangrijk is. Anderhalf miljoen Nederlanders hebben volgens de coalitie problemen met lezen en schrijven: het is volgens de coalitie ‘bijna een verborgen probleem’. Zij riep 2013 uit tot Jaar van het Voorlezen.

Bij een kwartier lezen of voorlezen per dag wordt de taalontwikkeling gestimuleerd en de woordenschat, aldus de samenwerkende organisaties.

Het voorleesjaar 2013 werd ingeluid met een actie tijdens de kerstdagen. Oud-voetballer John de Wolf deelde samen met prinses Laurentien, die in 2004 de Stichting Lezen & Schrijven oprichtte, 13.000 voorleesboeken uit aan mensen die voor hun boodschappen afhankelijk zijn van de voedselbank – hun aantal steeg in 2012 dramatisch. Prinses Laurentien zei bij die gelegenheid: “Samen kunnen we laaggeletterdheid voorkomen en verminderen. De beschikbaarheid en zichtbaarheid van leesmateriaal is daarbij essentieel. Thuis, op school, in de bibliotheek en daarbuiten.”

Voor veel leesbevorderende instanties is 2013 een jubileumjaar. Stichting Lezen bestaat in 2013 25 jaar, De Nationale Voorleeswedstrijd 20 jaar, BoekStart 5 jaar en De Nationale Voorleesdagen 10 jaar. Deze data waren de directe aanleiding om 2013 uit te roepen tot Jaar van het Voorlezen.

Geschreven door Vincent op 02-01-2013.