Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Leestijd in de decembermaand

Vandaag is het 5 december. Vanavond, als pakjesavond achter de rug is, vallen veel mensen ietwat misselijk in slaap na een voor de maag onwelkome combinatie van speculaas, chocoladeletter en Bisschopswijn. En in de wetenschap dat bij het ontwaken op de 6de het volgende decemberfeest al ongeduldig staat te trappelen. De Sint is nog niet uitgezwaaid of de winkels flonkeren ons al tegemoet in een orgie van licht, slingers en ballen.

Om de malligheid te ontlopen, zou je met een stapel ‘nog te lezen’ boeken een tijdje kunnen verdwijnen in een hutje op de hei of gewoon, je verschansen in je eigen luie stoel. De voeten gestoken in comfortabele pantoffels en met een pot thee of glas wijn onder handbereik. Toch is er iets geks aan de hand met boeken die we nog willen lezen. Net als bij een ‘To do’ lijstje wordt zo’n stapel nooit kleiner, sterker nog, het jongt schijnbaar vanzelf aan.

Nou is het belangrijk om je rust hier niet door te laten verstoren. Waarschijnlijk zal u ooit het aardse voor het hemelse verruilen, met achterlating van nog steeds een boekentoren naast de bank of het bed. Stel daarom prioriteiten of begin gewoon bij het boek waar je op dat moment het meeste zin in hebt. Die wereld, die zorgt wel even voor zichzelf.

Geschreven door Marieke op 05-12-2017.