Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Museale nieuwtjes

Els Blokker-Verwer schenkt ruim honderd werken aan het Museum Singer Laren, de zogenaamde Collectie Nardinc, met daarin als rode draad het werk van schilder Jan Sluijters (1881-1957) en verder werk van zijn tijdgenoten, zoals Leo Gestel, Kees van Dongen, Theo van Rysselberghe, Jan en Charley Toorp en Carel Willink. De collectie zal in een nieuw te bouwen Nardinc-vleugel komen, die Singer Laren in 2020 hoopt te openen. Volgens het museum “sluit de verzameling naadloos aan op de oorspronkelijke Singer verzameling, waar de nadruk ligt op het Nederlands impressionisme”, laat Singer Laren weten. Els Blokker is de weduwe van Jaap Blokker, grondlegger van het Blokkerconcern.

In Nijmegen, bij Museum Het Valkhof staan de zaken er minder rooskleurig voor. Als er niet snel extra geld komt, maar liefst 2,7 miljoen euro, moet het museum sluiten. Vanwege achterstallig onderhoud aan onder andere de klimaatbeheersing en beveiliging loopt het museum gevaar de status van geregistreerd museum kwijt te raken.  In 2013 hoorde Het Valkhof nog tot de succesvolste musea van Nederland. Door fikse bezuinigingen en de puinhoop die het museum er organisatorisch en financieel van maakte ging het daarna snel bergafwaarts.

Het Maritiem Museum Rotterdam krijgt per 1 juli een nieuwe algemeen directeur. Het is Bert Boer, nu nog directeur van Rijksmuseum Muiderslot. Boer volgt hiermee Frits Loomeijer op, die zich na zijn 65e verjaardag terugtrekt als directeur.

In Amsterdam kunt u in de hele maand mei een schrijver aan het werk zien. Anton Grunberg werkt deze maand in de Grote Zaal van het Stedelijk Museum Amsterdam, waar hij meer doet dan alleen aan zijn volgende boek werken. Samen met een groep kunstenaars en vormgevers die onlangs in Nederland zijn komen wonen vervult hij ‘s ochtends diverse functies in het museum, van suppoost of restaurateur tot in de directie. In de middaguren werkt de groep aan hun eigen projecten, terwijl in de zaal waar zij werken ook debatten, performances etc. zullen plaatsvinden. Bezoekers kunnen met de kunstenaars in gesprek gaan. Dit project is tot stand gekomen door gesprekken die Grunberg met nieuwkomers voerde. Op zijn vraag, wat is de betekenis van een museum voor kunstenaars die net in Amsterdam zijn aangekomen? was het antwoord: Geef ons het museum en we zullen het laten zien.

Geschreven door Marieke op 10-04-2018.