Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Niet roken, maar koken

Twee longartsen die niet konden koken, hebben in de strijd tegen het roken een kookboek gemaakt: Niet roken, maar koken.

Wanda de Kanter en Pauline Dekker hebben geen anti-rook-kookboek geschreven. Wel schenken ze de complete opbrengst aan hun Stichting Rookpreventie Jeugd. Nu KWF Kankerbestrijding de dames niet meer sponsort omdat ze te fel en activistisch bevonden worden door KWF, kan de Stichting Rookpreventie dat geld goed gebruiken.

In hun zoektocht naar geld kwam het idee voorbij om diners te geven voor rijke donateurs. Dan moet je echter wel kunnen koken. Terwijl dat in het drukke bestaan van de longartsen een ondergeschoven kindje was. Ze besloten het te gaan leren. “Je kunt ze immers geen pakje Knorr voorzetten”, aldus Wanda de Kanter.

Ze vroegen vrienden en kennissen om recepten met een bereidingstijd van maximaal 15 minuten en maximaal 5 ingrediënten. Vervolgens namen ze ruim een week vrij om alles uit te proberen. Niet alles lukte. Ze wisten bijvoorbeeld niet dat je voor chocolademousse eiwitten luchtig moest kloppen. En vaak stond er niet precies bij hoevéél je van iets moest gebruiken, zodat dat uitgepuzzeld moest worden. In de supermarkt werden nieuwe dingen ontdekt, bijvoorbeeld hoe een pastinaak er uit zag.

De gerechten werden tenslotte aan gasten uitgeserveerd om beoordeeld te worden. Met wisselend succes. Ook dingen die minder goed lukten staan in het boek. Uiteindelijk is het een boek geworden vol recepten die kloppen en die makkelijk te bereiden zijn. Voor mensen die niet als keukenprins(es) geboren zijn. Vanaf eind september licht Niet roken, maar koken in de winkel.

Geschreven door Johanna Kraakman op 29-07-2019.