Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Nobel streven wint Libris Geschiedenis Prijs 2018

Frits van Oostrom ontving de Libris Geschiedenis Prijs 2018 voor zijn boek Nobel streven tijdens een speciale live-uitzending van radioprogramma OVT. Jeroen Dijsselbloem, voormalig minister van Financiën en oud-voorzitter van de eurogroep overhandigde de prijs voor het beste historische boek van 2018 aan Van Oostrom.
De criteria waar een boek aan moet voldoen om voor deze prijs in aanmerking te komen zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Nobel streven voldoet ruimschoots aan deze punten, de jury schreef dat ‘Van Oostrom heel knap aan een groot publiek laat zien hoe je met historische bronnen omgaat. Bovendien weet hij de Middeleeuwen op meeslepende wijze tot leven te wekken. Een voor de meesten onbekende hoofdfiguur blijkt een ongelooflijk avontuurlijk leven te hebben gehad. Alle grote thema’s uit het menselijk bestaan komen voorbij: ziekte, dood, verdriet en pijn. Nobel streven is een rijk en inspirerend boek.’
Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van € 20.000,- verbonden. De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, 100 Libris-boekhandels, het Nederlands Openluchtmuseum, de VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. Traditiegetrouw wordt de prijs aan het einde van de Maand van de Geschiedenis uitgereikt. Dit jaar dongen er 362 boeken mee naar de prijs.

Geschreven door Marieke op 31-10-2018.