Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Nog meer literaire prijzen

Alfred Schaffer mag op 8 december de Charlotte Köhler Prijs in ontvangst gaan nemen voor zijn bundel Mens Dier Ding. Dichter Schaffer verplaatste zich voor deze bundel in de wereld en de verbeelding van Shaka Zoeloe, de negentiende-eeuwse Zuid-Afrikaanse legerleider. ontving al eerder een prijs, in 2014 werd het bekroond met de Awater Poëzieprijs en in 2016 met de Paul Snoekprijs. Volgens het juryrapport is de poëzie in deze bundel rauw, treffend eerlijk en gruwelijk onnozel. De Charlotte Köhler Prijs is een driejaarlijkse onderscheiding voor een auteur die een hoogstaand proza-, poëzie- of toneelwerk heeft geschreven.

Zaterdag 25 november mocht Uitgeverij Jurgen Maas tijdens het Wintertuinfestival in Nijmegen de nieuw in het leven geroepen Pé Hawinkels Prijs ontvangen. Een prijs die uitgereikt wordt aan makers en instanties die met creatieve initiatieven de grenzen van de literatuur oprekken. Uitgeverij Jurgen Maas is opgericht in 2013 en focust zich op Nederlandse en vertaalde literatuur, op literaire en journalistieke non-fictie.

Volgens de jury ‘raakt Jurgen Maas aan iets heel belangrijks. Hij geeft mensen een stem, die hier te weinig een stem krijgen. Hij pakt op wat grotere uitgeverijen laten liggen. Hij is overal en weet precies waar hij het over heeft. Zijn manier van uitgeven is niet vernieuwend, inhoudelijk gezien is het dat wel. Hij includeert en rekt niet zozeer de grenzen van de literatuur op, als wel de grenzen van de literaire wereld en maakt deze rijker.’ Maas ontving een kunstwerk van Marina Tadic.

Geschreven door Marieke op 28-11-2017.