Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Olga Tokarczuk en Peter Handke winnen Nobelprijzen voor de Literatuur

Dit jaar zijn er twee Nobelprijzen voor de literatuur toegekend, te weten voor het jaar 2018 en 2019. De prijs voor 2018 werd toegekend aan de Poolse auteur ‘Tokarczuk’ vanwege haar “narratieve verbeelding waarmee ze met een encyclopedische passie het doorbreken van grenzen neerzet als levensvorm”.

In 2018 won Tokarczuk  de Man Booker International Prize voor het boek ‘De Rustelozen’. Dit jaar verscheen in Nederland ‘De Jacobsboeken’.

Peter Handke kreeg de Nobelprijs voor de literatuur van 2019 toegekend. Het comité omschreef de boeken en toneelteksten van de schrijver uit Oostenrijk  als “invloedrijk werk, dat met linguïstische vindingrijkheid de periferie en specificiteit van menselijke ervaringen heeft onderzocht”.  Handke bracht naast boeken ook toneelstukken en films uit. Hij schreef onder anderen: ‘De angst van de doelman voor de strafschop’, ‘Ongezocht Ongeluk: Een vertelling’. Die linkshändige Frau’ ook van zijn hand verfilmde hij. Voor dit boek werd hij genomineerd voor de Gouden Palm. Samen met Wim Wenders schreef hij het scenario voor ‘Der Himmel über Berlin’.

In 2018 is de Nobelprijs voor Literatuur niet uitgereikt. Dit had te maken met het seksschandaal rond de echtgenoot van één van de comitéleden. Vandaar dat de Nobelprijs voor Literatuur voor het eerst in de geschiedenis dit jaar twee keer wordt toegekend.

De Nobelprijs voor de Literatuur werd nog nooit aan den Nederlandse auteur toegekend. Jaarlijks wordt de Nobelprijs voor Literatuur toegekend aan de auteur die het ‘meest opmerkelijke werk met idealistische trend’ heeft geschreven. Dit waren de woorden van Alfred Nobel. Een keer per jaar wordt rond begin oktober beslist door de Zweedse Academie wie de prijs toegekend krijgt. De naam van de winnaar wordt gepubliceerd.

Geschreven door Edwine Bos op 10-10-2019.