Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Onderzoek naar lezen

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders nog even veel lezen als vijf jaar geleden, maar we doen dit wel vaker van een scherm dan in 2013. Gemiddeld leest de Nederlander van 13 jaar of ouder 42 minuten per dag. Dit verschilt niet van metingen in 2013 en 2015. Onder lezen wordt verstaan: het lezen van boeken, tijdschriften, kranten, nieuwssites, nieuwsapps en teletekst.

Op een gemiddelde dag leest 78% van de 65-plussers tegen 28% van de 13- tot 34-jarigen. Deze jongste leeftijdsgroep besteedt veel minder tijd aan lezen: 17 minuten op een gemiddelde dag, vergeleken met 87 minuten voor de oudste leeftijdsgroep.

Hoewel de tijd die Nederlanders aan lezen besteden vrijwel gelijk is gebleven, zijn we meer digitaal gaan lezen. Inmiddels wordt hier een derde van de leestijd aan besteed. Ouderen lezen meer van papier, jongeren vooral digitaal.

In totaal besteden we gemiddeld 8 uur en 23 minuten per dag aan media. Het grootste gedeelte van deze tijd wordt besteed aan het kijken van televisie, programma’s op streamingdiensten en online video’s en het luisteren naar muziek en andere audio.

Geschreven door Johanna Kraakman op 13-05-2019.