Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Opmerkingen over vrouwelijke schrijvers vallen niet in goede aarde

Redacteur en recensent Peter Kuijt schreef onlangs op Spanningsblog dat de opkomst van de vrouwenthriller helaas tot vertrutting heeft geleid in het genre en dat boeken die het goed doen vaak de woorden ‘vrouw’, ‘meisje’ of ‘zusje’ in de titel hebben. Hij vindt dat de eenheidsworst heerst en dat succesnummers eindeloos gekopieerd worden.

Thrillerauteur Tomas Ross had vervolgens het op Spanningsblog ook over vertrutting, over afnemende kwaliteit en noemde thrillerschrijfsters luxe kwebbelkutjes.

De succesvolle thrillerschrijfster Saskia Noort reageert op Ross in haar column in het AD. Ze wil aanvankelijk niet reageren op “de bijna-doodsrochel van een teleurgestelde, niet meer relevante oude man”, maar ze doet dat toch, omdat het haar stoort dat iemand zijn vrouwelijke collega’s afdoet als waardeloos en feminisering ziet als bewijs voor afnemende kwaliteit. Op het einde van haar column raadt ze hem aan zich eens te buigen over de vraag waarom de gendergenoten van Ross alleen nog biografieën van verslaafde en depressieve sporters willen lezen.

Ross reageert op de column door Noort gefrustreerd te noemen omdat ze de Gouden Strop nooit won.

Geschreven door Johanna Kraakman op 06-03-2019.

Reacties op "Opmerkingen over vrouwelijke schrijvers vallen niet in goede aarde"