Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Pastorale van Stefan Enter boek van de maand november

De laatste dinsdag van de maand was weer het DWDD Boek van de maand-avondje waar een een fervente lezer als ik zelf, gaat kijken naar de keuze van het Boek van de Maand.  Het was een gezellige uitzending en er kwamen weer mooie boeken op tafel waarbij je natuurlijk zelf ook je favoriet zou kunnen kiezen, echter het panel aan tafel heeft ons daarbij weer geholpen en een beetje wegwijs gemaakt over wat voor moois er nog meer te koop is wat zeker de moeite waard is. Daarom waardeer ik iedere maand weer deze mogelijkheid.

Nadat de eerste drie prachtige boeken aandacht hadden gekregen maakt Grietje Braaksma (Boekhandelaar Broese, Utrecht) het boek van de maand bekend. Dit is geworden ‘Pastorale’ van Stefan Enter. Grietje benoemde dat het predikaat klassiek voor dit boek zeker op gaat.

Pastorale gaat over de eerste onmogelijke en onhandige verliefdheid, over een poging het geluk van je vroegste kindertijd terug te vinden. Ook gaat over de vraag waar je je woede laat als het land dat je als knil-militair gediend hebt gediend je wegstopt in een voormalig concentratiekamp. Pastorale handelt uiteindelijk over geworteld zijn en wat te doen als die wortels rot blijken te zijn

Het verhaal speelt zich af in de jaren tachtig, met als hoofdpersonages Oscar en Louise, broer en zus. Zij zijn opgegroeid in een vervallen landgoed na een tweeledige dorp. Een gereformeerd en een Moluks deel. De leden zien elkaar met achterdocht aan. Wanneer Oscar in zijn voorlaatste schooljaar zit, kijkt hij uit naar het moment dat naast zijn zus ook kan gaan studeren en zo de streek die verstikkend saai is achter zich kan laten. Louise vraagt zich af of de afstand ten opzien van haar geboorteplek en opvoeding haar de juiste inzichten heeft verschaft en komt net weer terug uit haar studiestad.

Ronnie Terpstra (Van der Velde, Leeuwarden) kwam met het boek: ‘Alleen de bergen zijn mijn vrienden’ van Behrouz Boochani. De gevluchte Iraans-Koerdische dichter en jounalist Behrouz Boochani is er in geslaagd onder gruwelijke omstandigheden een verslag te schijven dat zijn gevangenbewaarders ongetwijfeld zal doen huiveren. Door middel van het gebruik van een mobiele telefoon heeft hij de berichten over de wereld gestuurd en is het boek tot stand gekomen. Hij werd vijf jaar lang gevangen gehouden op het eiland Manus alwaar hij over deze periode zijn aangrijpende relaas schreef. Het boek is vertaald door Irwan Droog.

Nog een prachtig boek werd door Manda Heddema (De koperen Tuin, Goes). Haar boek was een cadeau-boek ‘Ik wou dat ik een vogel was’. Een prachtig fotoboek van natuurfoto’s van alle jaargetijden, met 366 natuurgedichten.  De gedichten zijn geschreven door een grote verscheidenheid aan auteurs. Een boek voor jong en oud en zeg nou zelf: een prachtig cadeau voor de liefhebber van natuur én lezen.

Het derde boek dat op tafel kwam ‘Een lange weg naar huis’ van Patrick Svensson, werd gepresenteerd door Wouter Cajot (’t Stad Leest, Antwerpen)

De schrijver groeide op in het zuiden van Zweden dichtbij de zogenoemde palingkust. Zijn vader leerde hem al jong paling vissen en brachten samen uren en dagen door in stilte om de mysterieuze vis te vangen. Geen mens is ooit getuige geweest van het paringsritueel van de paling, zelfs natuurwetenschappers hebben dit nooit gezien.  Daarbij kan niemand vertellen waarom paling alleen in de Sargassozee geboren wordt en sterft. Wat zegt de eindeloze reis van de paling over de zoektocht van de mens naar zijn oorsprong?  Wat kun je eigenlijk over de paling – of over een mens – te weten komen? Svensson schrijft over een zoon en zijn vader en hun gedeelde liefde voor vis. Daarnaast buigt hij zich de raadselachtige vis en keert daarvoor terug naar het huis van zijn jeugd.

Geschreven door Edwine Bos op 29-11-2019.