Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Prijswinnaars stripprijzen 2018 bekendgemaakt

Peter van Dongen wint dit jaar De Stripschapsprijs, de belangrijkste stripprijs in Nederland voor zijn hele oeuvre. Hij mag de prijs in ontvangst nemen op 31 maart, tijdens De Stripdagen 2018, die in de Jaarbeurs te Utrecht worden gehouden. Van Dongen kreeg vooral bekendheid door zijn bewerking van het boek van Adriaan van Dis, Familieziek, tot een beeldroman en zijn spraakmakende striproman Rampokan, die inmiddels ook in het Frans, Duits, Engels en Indonesisch is verschenen. Verder levert Van Dongen al jaren geregeld illustratiewerk aan uiteenlopende opdrachtgevers zoals CPNB (Kinderboekenweekgeschenk 2005), Vrij Nederland, VPRO Gids, musea zoals Gemeentemuseum Den Haag, Scheepvaartmuseum Amsterdam en Centraal Museum Utrecht. Momenteel werkt hij, samen met Teun Berserik aan deel 26 uit de serie Blake en Mortimer van Edgar P. Jacobs, dat in 2018 verschijnt.

Nog een prijs die tijdens De Stripdagen uitgereikt gaat worden is de P Hans Frankfurtherprijs 2018, een prijs voor verdiensten, die dit jaar in het teken staat van de stripjournalistiek. Hij wordt op 1 april toegekend aan drie grootmeesters uit de stripjournalistiek: Rob van Eijck, Willem van Helden en Joost Pollmann.

Tenslotte wordt op 1 april ook de Bulletje en Boonestaak schaal uitgereikt, aan Peter Middeldorp die aan de wieg stond van de populaire strip Jan, Jans en de kinderen van Jan Kruis en een beslissende rol speelde in de ontwikkeling van de Nederlandse stripbladen Pep en Sjors, de voorlopers van Eppo.

Geschreven door Marieke op 05-03-2018.