Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Samenwerking John van den Heuvel en Uitgeverij Lebowski eindigt.

Gebrek aan transparantie vanuit de directie van uitgeverij Lebowski heeft misdaadverslaggever bij de Telegraaf ‘John van den Heuvel’ doen besluiten de samenwerking met Lebowski te stoppen. De openheid van zaken, of juist het nalaten ervan, heeft te maken met vragen over het boek van ‘Jan Boellaard’, over het uitgeven en het besluit het uiteindelijk niet te doen. Hierbij heeft van den Heuvel het ook over andere auteurs, die het belangrijk vinden dat het niet transparant zijn zwaar weegt. Daarnaast heeft van den Heuvel twijfels rondom het uitbrengen en het toch besluiten het uitgeven te annuleren.

Het boek van Jan Boellaard, een van de Heineken ontvoerders. Gaat over de tijd voordat hij samen met Willen Holleeder en Cor van Hout een van de beruchtste misdaad pleegde: het ontvoeren van Alfred Heineken en diens chauffeur. Het boek zou uitkomen onder de titel: ‘Wij Willen Gangster Worden’.  Voor de beruchte Heinekenontvoering zijn er een serie onopgeloste overvallen geweest, waar Boellaard een boekje over open wilde doen. Er zouden 1500 pagina’s dagboekaantekeningen zijn die Boellaard door zijn broer heeft laten bewerken.

Het manuscript zal op de plank blijven liggen omdat Boellaard toch niet de vuile was buiten wilde hangen. Dit besluit is op het laatste moment genomen.

Het boek ‘Judas’ het boek van Astrid Holleeder werd ook uitgegeven door Lebowski. Van den Heuvel heeft een jarenlange samenwerking gehad met Lebowski, voor het uitgeven van zijn misdaadboeken.

Geschreven door Edwine Bos op 15-11-2019.