Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Schrijvers, dichters en het wij-gevoel

“We, the People” is de titel van de 23ste editie van Winternachten, het literaire festival wat van 18 t/m 21 januari in Den Haag plaatsvindt, Het festival staat in het teken van het verlangen naar wij-gevoel en sociale bewegingen. Een loffelijk streven in dit digitale tijdperk. Ruim tachtig schrijvers, dichters en jonge literaire talenten komen uit de hele wereld naar Den Haag, om vanuit eigen perspectief op dit festival te komen vertellen over de opleving van collectieve idealen en daar duiding aan te geven.

Zoals Shervin Nekuee,  de programmacoördinator van het festival zegt: “Onze schrijvers en dichters spreken zich in woord, tekst of gedicht uit over sociale bewegingen; over hoe het momenteel met de ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’ van het revolutionaire Europa staat; over hoe de Europeaan omgaat met de wereld om zich heen. Het wordt een zinderend festival met veel voordracht, diepgaande gesprekken, film en muziek. Winternachten festival brengt topschrijvers, topdichters en jong talent bijeen van ver weg en van dichtbij.”

Nooit eerder had ik bedacht dat schrijvers, die om hun vak uit te oefenen vaak de eenzaamheid opzoeken, ver van het eventuele gezinsleven en sociale contacten, datzelfde menselijke contact soms vreselijk moeten missen in hun isolement. Het is weliswaar nodig en nuttig om de concentratie en wilskracht voor het schrijfwerk op te brengen, maar tegelijk erg alleen.

Geschreven door Marieke op 09-01-2018.