Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Shortlist Hebban Debuutprijs

Een honderdkoppige lezersjury koos uit de lijst met twaalf genomineerden Antoinette Beumer, Sien Volder en Herien Wensink als de drie debuut-kanshebbers voor de Hebban Debuutprijs.

Filmregisseur Antoinette Beumer, bekend van producties als Soof en De gelukkige huisvrouw, maakt haar fictiedebuut met Mijn vader is een vliegtuig, een verhaal dat geïnspireerd is op haar eigen jeugd, als kind van een vader die ruim 30 jaar in een psychiatrische inrichting zat. Eerder regisseerde Beumer succesfilms als De gelukkige huisvrouw, Loft, Jackie, Soof en Rendez-vous.

Noord is de debuutroman van de Vlaamse Sien Volders, een verhaal over een jonge zilversmid die vanuit Vancouver naar het uiterste noorden van Canada trekt om daar een levensbepalend besluit te nemen. Volders kwam tot het schrijven van deze roman omdat ze in 2011 naar New York zou gaan maar in plaats daarvan in een afgelegen goudzoekersstadje eindigde in het noorden van Canada. Een plaats waar meer honden dan mensen woonden.

Theaterredacteur Wensink debuteerde met haar roman Kleihuid. Zij specialiseerde zich tijdens haar studie in literatuur over de Eerste Wereldoorlog en dat is ook de setting waar het verhaal zich afspeelt. Een Britse officier en soldaat komen in 1918 terecht in een Vlaams revalidatieoord. Ze delen een kamer en zien, beide op een ander vlak, een lange periode van herstel voor zich uitstrekken.

De Hebban Debuutprijs wordt zondag 30 september uitgereikt tijdens een lezersevent in de Rotterdamse boekhandel Donner.

Geschreven door Marieke op 24-07-2018.

Reacties op "Shortlist Hebban Debuutprijs"