Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Studie Nederlands loopt leeg

VU in Amsterdam is gestopt met de studie Nederlands, omdat het aantal studenten voor deze studie hard terugloopt. Vandaag is er een reddingsplan gepresenteerd door prominente neerlandici: “of het nu heeft om de werken van Vondel te bestuderen.”

In 2009 schreven nog ruim 600 studenten zich in voor de studie Nederlands aan een universiteit. Op het moment zijn er hooguit 200 studenten. Noodgedwongen moest de Vrije Universiteit in Amsterdam de opleiding staken. Prominente neerlandici vinden het tijd worden voor actie en presenteerde daarom hun reddingsplan aan van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het is een zorgelijke ontwikkeling dat de studie leeg loopt. Marc van Oostendorp, Yra van Dijk, Lotte Jansen, onder leiding van Lex Heerma van Vos (historicus) schrijven dat namens de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappers (KNAW), “een samenleving waarin mensen geen kennis hebben van hun eigen taal en cultuur (…) is een arme samenleving. De commissie stelt: Taalvaardigheid vormt de basis voor kritisch denken, probleemoplossend vermogen en creativiteit.”

Naast de wetenschappelijke bestudering van de Nederlandse taal komt ook literatuur en cultuur in gedrang. De vraag is ook waar we in de toekomst nog universitair geschoolde docenten vandaan halen om te kunnen doceren aan onze pubers.

Bron: Volkskrant het hele artikel

Geschreven door Edwine Bos op 31-10-2019.