Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Tante Pos

Na de invoering van de Euro in 2002 was het nog jarenlang toegestaan guldenpostzegels te plakken. Hiervan is onder meer door onlineboekverkopers dankbaar gebruik gemaakt. Guldenpostzegels konden volop worden ingekocht met kortingen tot wel 40%, een leuk extraatje waar het in deze branche door de bank genomen gaat om kleine bedragen. Ook voor postzegelhandelaren was het lucratief, zelfs zo lucratief dat malafide handelaren valse guldenpostzegels in omloop brachten. Sinds 1 november 2013 mogen guldenpostzegels niet meer worden gebruikt.

Soms leidde het gebruik van guldenpostzegels tot misverstanden. Een enkele maal sprak een koper er schande van dat ik ongeldige postzegels plakte. Hij wist niet dat guldenpostzegels nog gebruikt mochten worden. Anderzijds attendeerde mij kopers erop dat ik ongetwijfeld per abuis een veel te hoog bedrag aan postzegels had geplakt; zij hadden niet door dat het om guldenpostzegels ging.

Ontvang ik een poststuk met een of meerdere niet afgestempelde postzegels, dan kan ik het niet laten (en ik denk velen met mij) deze opnieuw te gebruiken. Is het kruimeldiefstal? Ongepast gedrag? Oplichterij? Hoe het ook zij, leuk is het wel (!), en Tante Pos zal er niet wakker van liggen, schat ik. Doet ze dat wel, eigen schuld, moet ze maar beter afstempelen.

Eens, het was in de tijd dat guldenpostzegels nog mochten, betaalde een koper mij na overleg met guldenpostzegels. Vervolgens bood hij mij duizenden guldenpostzegels aan met een korting van tientallen procenten. Bij navraag bleek het voornamelijk te gaan om weliswaar geldige maar uit briefkaarten geknipte “zegels”. Daar ik maanden/jarenlang frankeren van mijn bestellingen met behulp van schaar (netjes op maat knippen), lijmkwast en bijplakzegels niet zag zitten, ben ik toch maar niet ingegaan op het financieel aantrekkelijke aanbod. Maar goed ook want korte tijd later werd het gebruik van guldenpostzegels verboden.

Europostzegels worden op dit moment met korting aangeboden. De kortingen zijn kleiner dan voorheen bij de guldenpostzegels maar nog altijd interessant voor de veelgebruiker, zeker als Tante Pos doorgaat met elk jaar weer haar tarieven fors te verhogen. Ik zou het betreuren als zij zich zelf uit de markt prijst, ook al omdat ik dan bij tijd en wijle met weemoed zal terugdenken aan het tersluiks plakken van gebruikte doch niet afgestempelde zegels.

De boekenhobbyist uit Utrecht

 

 

 

Geschreven door internetcolumnist op 04-11-2017.