Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

TastTasje

Voor kinderen met een visuele beperking is vorige week het eerste TastTasje gepresenteerd. Lily Knibbeler, directeur van de Koninklijke Bibliotheek reikte vorige week in het Kinderboekenmuseum het eerste TastTasje uit aan vier aanwezige peuters. Het TastTasje is in samenwerking met Koninklijke Visio ontwikkeld en wordt gratis beschikbaar gesteld door de Koninklijke Bibliotheek, Bibliotheekservice Passend Lezen en BoekStart. Er is een uitvoering voor kinderen van 0 tot 3 jaar en voor kinderen van 3 tot 6 jaar.

Het TastTasje is bedoeld om ouders van kinderen van jonge blinde en slechtziende kinderen te stimuleren om hun kind kennis te laten maken met voelboekjes en andere aangepaste leesvormen zoals braille en audio. Tijdens het voorlezen van de voelboekjes ontdekken de kinderen met hun vingers de tastbare plaatjes van mensen, dieren en dingen. Door de teksten in braille kunnen kinderen op een laagdrempelige manier kennis maken met het bestaan van het brailleschrift.

Het TastTasje bevat een voelboekje, een informatie boekje voor ouders met voorbeelden hoe ze de tastvaardigheden van hun kind kunnen stimuleren, informatie over de producten en diensten van Passend Lezen en een BoekStart-cd (De voorleestrom).

Geschreven door Johanna Kraakman op 01-07-2019.