Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Tentoonstelling over Waalse illustrator

Op woensdag 19 juni wordt in Hasselt (België) een tentoonstelling geopend over illustrator Mélanie Rutten. De tentoonstelling is die dag gratis. De boeken van Rutten ademen een mysterieuze sfeer waarin de personages leven op het ritme van de seizoenen, in harmonie met de natuur. Door een combinatie van originele illustraties met allerlei objecten en 3D-elementen, komen haar prentenboeken tot leven. In interactieve installaties gaan bezoekers met natuurwezens op pad door hun wereld van spel, dans en dromen.

Mélanie Rutten maakt werk dat is doordrongen van universele gevoelens en filosofische thema’s. Haar creaturen lopen tegen existentiële vragen en gebeurtenissen aan, vaak in de nacht, toch al een moment van grote vragen. De personages krijgen gezelschap van schaduwen en wilden. Soms verdwalen ze, dan weer worden ze op de proef gesteld, maar altijd vinden ze elkaar weer terug.

Die ommekeer is kenmerkend voor het werk van Rutten. Woede en frustratie maken plaats voor een ontmoeting of een veilig thuis. Vriendschap en samenzijn maken een einde aan de soms zelfgekozen eenzaamheid.

De boodschap is duidelijk: angsten, vragen en twijfels horen bij het leven. Daarom neemt Rutten graag vragen als vertrekpunt voor haar boeken en laat daarmee ruimte voor het eigen verhaal van de lezer. De tentoonstelling speelt hierop in doordat overal vragen, bedenkingen of halve antwoorden de bezoekers op een speelse manier aan het denken zetten.

De tentoonstelling heet Op een dag, misschien… De wereld van Mélanie Rutten en loopt tot en met 14 september 2019.

Geschreven door Johanna Kraakman op 17-06-2019.