Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Testament van de Pers, boek over het verdwijnen van papieren media

9789463010511Noem het schrijnend of juist grappig, dat er een boek van 600 pagina’s gewijd wordt aan de vermeende teloorgang van kranten en opinieweekbladen. Het is alsof journalist en schrijver Klaas Salverda het papier als medium nog een keer optimaal wil gebruiken om zijn bevindingen met ons te delen voor het daadwerkelijk zo ver is, het einde van de gedrukte pers, die in haar gloriejaren uit kon pakken met werkelijkheidsbeschrijvingen in uitvoerige opiniestukken, pagina vullende artikelen die de lezer konden aanzetten tot overpeinzing of zelfs het bijstellen van de eigen mening, door de geboden bredere blik en andere invalshoek.

Het is een feit dat de kranten- en tijdschriftenwereld het de laatste jaren zwaar heeft. De overgang naar tabloidformaat heeft voor kranten niet de verwachtte opleving van het aantal abonnees opgeleverd. Qua informatievoorziening zijn we dit laatste decennium overgestapt van een krant die één keer per dag door de brievenbus kwam naar nieuws dat overal en altijd aanwezig is. Je kunt je afvragen of deze continue beschikbaarheid bijdraagt aan ons gevoel van rust en welbehagen.

Testament van de Pers is een boek dat genoeg stof tot nadenken geeft, of je het nu eens bent met Salverda of niet. En dat is wellicht wat we het meest gaan missen als zijn voorspelling uitkomt, dat journalisten de achtergronden van het nieuws niet meer met ons kunnen delen, die andere, frisse invalshoek belichten en daarmee alle nieuwe, want ongeweten feiten.

Op 1 september verschijnt Testament van de Pers, uitgave van de Academische Uitgeverij Eburon te Delft.

Geschreven door Marieke op 15-07-2016.

Reacties op "Testament van de Pers, boek over het verdwijnen van papieren media"

No comments yet