Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Theo Maassen brengt straat in rep en roer

Spoetnik, heet het boek van Martijn Neggers. Het verscheen in januari 2018 en gaat over een Amsterdamse docent mens en maatschappij die verkast naar de Spoetnikstraat in Helmond-Noord, waar hij niet hartelijk ontvangen wordt. De weerzin tegen Amsterdammers is hier nog groter dan de hekel die men in deze buurt aan Eindhovenaren heeft. Een cultuurshock voor de stadse hoofdfiguur, die graag contact wil met zijn buren maar er niet in slaagt door de stuurse barrière heen te breken. Als hij ook nog eens, als enige in de straat, de straatprijs van de Postcode Loterij wint, is de melk helemaal zuur.

Theo Maassen kocht de filmrechten van Spoetnik, een boek waar VPRO Boeken over schreef: “Neggers krijgt bonuspunten voor de overgave waarmee hij Brabantse lulligheid omarmt.” De huidige bewoners van de Spoetnikstraat in Helmond, zijn woedend over het boek en nog bozer omdat het nu verfilmd gaat worden. Zij vinden dat hun straat afgespiegeld is als een ‘schorumstraat’, met mensen die ‘luidruchtige seks’ hebben en een buurvrouw die hoer is. Een bewoner die al overwoog zijn huis te verkopen ziet dit nu somber in. “Als er straks een film van gemaakt wordt kunnen we het wel vergeten”, aldus de bewoner. Terwijl de Spoetnikstraat volgens de bewoners in feite een rustige en veilige straat is, waar mensen lang blijven wonen.

Figuranten zal Theo Maassen in ieder geval elders moeten bekomen. De bewoners van de Spoetnikstraat zijn van plan hun deur op slot te houden als de filmcamera’s in de straat staan.

Geschreven door Marieke op 27-03-2018.