Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Thomas Rueb wint wederom prijs voor Laura H.

Zondag werd in Utrecht de Hebban Debuutprijs 2019 toegekend aan journalist Thomas Rueb voor zijn boek Laura H. Het boek wat al eerder bekroond werd, gaat over de vrouwelijke IS-ganger Laura H. uit Zoetermeer.
Rueb werd door de elfkoppige jury geprezen om zijn “indrukwekkende research, zijn onbevangen blik en snelle pen”. Laura H. is volgens de jury een indrukwekkend journalistiek boek dat leest als een spannende thriller. Het geeft op een overtuigende wijze inzicht in een complex onderwerp”. Hebben is een boekensite en een lezerscommunity van 1750.000 leden in Vlaanderen en Nederland. 160 lezers vormde de lezersjury die mede bepaalde welke 5 boeken in de shortlist stonden.

Reub won in juni de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Op Radio West zegt hij: Ik zet de prijzen subtiel onder in mijn boekenkast,zodat ze niet te veel in het zicht staan”. De erkenning blijft natuurlijk een bijzonder gevoel. Rueb heeft ruim anderhalf jaar diep in het verhaal gezeten en had geen tijd om er over na te denken wat dit boek zou betekenen als het eenmaal uit zou zijn Nu het klaar is en hij er niets meer aan hoeft te doen, blijft het hem toch dingen geven zo zegt hij en dat betekent veel voor me.

Van het verhaal is ondertussen ook een podcast verschenen en zijn de filmrechten verkocht aan documentairemaker Michiel van Erp. De voorbereidingen en opnames zijn in volle gang. Naast een televisieserie zal het ook in het theater te zien zijn. Ook de theaterproductie gaat snel.. Jade Oliberg gaat de rol van Larua H. spelen. De serie zal op Netflix te zien zijn. Verwacht wordt volgens Rueb dat de voorstelling in het voorjaar in première gaat.

Rueb houdt bij de productie van de film en voorstelling een oogje in het zeil zodat de bewerkingen dicht genoeg bij de waarheid blijven en heeft overleg met Laura zelf. Larua is druk bezig met haar vwo. Zij is al geslaagd voor de havo.

Geschreven door Edwine Bos op 17-09-2019.