Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Twee winnaars ANV Debutantenprijs voor het eerst in vierentwintig jaar

Voor de ANV Debutantenprijs werden tachtig debuten ingestuurd. De Vakjury stelde hieruit een shortlist van drie titels samen voor de lezersjury. Mirte van Doornik met “Moeders van anderen” (Prometheus) en Marieke Lucas Rijneveld met “De avond is ongemak” (Atlas Contact) wonnen van de drie genomineerden de vakjuryprijs en wonnen hiermee beiden een bedrag van 3000 euro,

Een feestelijke bijeenkomst in het Dordrechts Museum, waar een journaliste bij de Standaard Jelle van Riet de drie genomineerde schrijfsters interviewde. De derde genomineerde Persis Bekkering met “Heldenleven” (Prometheus) onving een bedrag van 1000 euro.

De vakjury werd overthuigd door Rijneveld met haar indringende beschrijving van de gruwelijkheden die volgden op het overlijden van Matthies. Van Doorniks pakte de lezersjury in met haar verhaal waarin sij en zekere luchtigheid tot zware thema’s durft aan te pakken.

Veel lezers, vooral door muziekliefhebbers waardeerde “Heldenleven” van Bekkering, echter zij kreeg te weinig stemmen. De omschrijving voor alle drie de boeken: “Fantastische” boeken.

De literaire onderscheiding die ook bekend staat als de Dordtse Boekenprijs, is bedoeld voor schrijvers die in het afgelopen jaar hun eerst boek hebben uitgebracht. Zo waren Peter Buwalds, Anna Enquist en Jessica Durlach de eerdere winnaars.

De samenstelling van de vakjury bestond uit: Jelle van Riet, Miriam Piters, Kees Snoek en Arjan Pets. Als Voorzitter van de vakjury: Erica van Buuren. DordtLiterair had de organisatie in handen van deze ANV Debutantenprijs en het Algemeen Nederlands Verbond van de gemeente Dordrecht heeft dit gesponsord.

Geschreven door Edwine Bos op 22-08-2019.