Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Uitgeverij ontpopt zich tot coöperatie

Uitgeverij Pluim gooit de kont tegen de krib en gaat het anders doen. Auteurs die publiceren bij de dit jaar opgerichte uitgeverij ontvangen voortaan aandelen en vormen zo met elkaar een schrijverscoöperatie. De uitgeverij maakt dit recentelijk bekend, nadat de coöperatie op 18 oktober een feit werd. Met deze andere manier van werken laat het bedrijf volgens directeur Mizzi van der Pluijm zien dat nieuwe tijden om andere maatregelen vragen.

Bij Pluim staat de auteur echt centraal, in tegenstelling tot wat andere uitgeverijen beweren. ‘Recente gebeurtenissen in het boekenvak laten zien dat auteurs in de praktijk speelbal zijn van eigenaren. Uitgeverij Pluim wil er geen twijfel over laten bestaan om wie het allemaal draait.’ Inmiddels heeft de uitgeverij met 37 Nederlandse en Vlaamse schrijvers, waaronder Hanna Bervoets, Ellen Deckwitz, Dimitri Verhulst, Joris Luyendijk, Roos Schlikker, Jaap Scholten, P.F. Thomése, L.H. Wiener en Bert Wagendorp, de afspraak dat hun nieuwe boek verschijnt bij Pluim.

De aandeelhouders hebben geen invloed op het dagelijks beleid van Uitgeverij Pluim. Wel kunnen zij meebeslissen over zaken als eigendomsbeheer, investeringen en het benoemen van de directie. Het bestuur van Schrijverscoöperatie Pluim bestaat uit Dimitri Verhulst en Lieke Marsman.

Geschreven door Marieke op 22-10-2018.