Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

VSB Pöezieprijs, dit zijn de genomineerden!

Juryvoorzitter Maaike Meijer maakte in het VPRO-radioprogramma Nooit meer slapen de genomineerden voor de VSB Pöezieprijs bekend. De prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundels van het afgelopen jaar. De vijf genomineerden zijn: Binnenplaats van Joost Baars, Nachtroer van Charlotte Van den Broeck, Vonkt van Marije Langelaar, Ja Nee van Tonnus Oosterhoff en de bundel Leger van Mieke van Zonneveld.

Op 25 januari 2018 gaat de Pöezieweek 2018 van start en wordt ook de winnaar van de VSB Pöezieprijs bekendgemaakt. De winnaar ontvangt een bedrag van 25.000 euro. De jury toonde zich in het juryrapport verheugd over de kwaliteit van de inzendingen voor de 24e editie van de VSB Poëzieprijs:

‘Poëzie hoeft zich niet te legitimeren door expliciet maatschappelijk geëngageerd te zijn. Maar het treft ons hoe vaak dichters toch expliciet engagement aangaan en dan woorden weten te vinden voor de verschrikkelijke dingen waar nauwelijks taal voor is. Poëzie kan de dood aan. Poëzie heeft de kracht om door de clichés heen te breken, de enige taal die vaak beschikbaar is bij rampen en geweld. (…) Als we konden leven als dichters zou de poëzie misschien niet nodig zijn. Maar niet iedereen is dichter. De bemiddeling van de poëzie is nodig om het kijken naar de dingen te verversen. Daartoe moet de poëzie altijd weer worden vernieuwd, opgeschud, ontdaan van zijn regels en routines om zijn functie van ‘nieuwe ogen inzetten’ te kunnen behouden. En dat is precies wat ook deze generatie dichters weer blijkt te doen.’

 

 

 

 

 

Geschreven door Marieke op 07-11-2017.