Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

We zullen haar missen, in memoriam Renate Dorrestein

Pas geleden, enkele weken terug publiceerde ze haar autobiografie Dagelijks werk, waarin ze precies schreef wat ze nog wilde maken, een literaire nalatenschap, waarin ze laat zien hoe ze als schrijfster groeide, hoe ze experimenteerde, leerde van haar uitlijers en genoot van de meevallers. Over de dilemma’s die iedere schrijver tegenkomt en hoe Dorrestein hiermee omging. Een intiem en persoonlijk boek, geschreven met humor en een gezonde vaart.

Vrijdagavond 4 mei overleed ze in haar woonplaats Aerdenhout, op de leeftijd van 64 jaar. In het bijzijn van haar dierbaren en gesloopt door de slokdarmkanker, waaraan ze niet geopereerd wenste te worden. De chemokuur en bestraling deden de tumor wel slinken, maar stelden het onvermijdelijke alleen iets langer uit.

Dorrestein begon in de journalistiek, ze werkte bij de Libelle, Panorama en publiceerde vanaf 1977 in Het Parool, Viva en Opzij. Bij dit laatste blad werd ze in 1982 redacteur. In 1983 publiceerde ze haar eerste boek, Buitenstaanders, een roman over een jong gezin, levend in disharmonie, die op weg naar hun vakantieadres terechtkomen op een ontregelende plaats. Het talent van Dorrestein om ontwikkelingen op humoristische en droog-relativerende wijze te beschrijven is in dit boek al volop aanwezig. In 1993 ontving Renate Dorrestein voor haar hele oeuvre de Annie Romein Prijs, tegenwoordig de Opzij Literatuurprijs.

Uitgeverij Podium, die zondag het overlijden bekendmaakte, geeft aan dat de Nederlandse literatuur “een van haar meest gedreven en beste schrijvers verliest, al zullen haar romans nog langdurig voortleven”. Directeur Joost Nijsen van Podium noemt Dorrestein “onvermoeibaar betrokken, stimulerend, gevat en ruimhartig jegens anderen”. Op Hemelvaartsdag, aanstaande donderdag, wordt Renate Dorrestein in besloten kring begraven.

Geschreven door Marieke op 07-05-2018.