Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Winnaars Jan Campert-prijzen bekend

Ze moeten nog even wachten tot 20 januari, dan mogen ze tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van het internationale literatuurfestivalWriters Unlimited Winternachten in Theater aan het Spui hun welverdiende prijs in ontvangst nemen. Jan van Aken de F. Bordewijk-prijs voor de roman De ommegang, Marja Pruis de Jan Greshoff-prijs voor haar essaybundel Genoeg nu over mij en Annemarie Estor de Jan Campert-prijs voor haar dichtbundel Niemandslandnacht. Eerder was al bekend gemaakt dat het gehele oeuvre van Nelleke Noordervliet (1945) bekroond is met de Constantijn Huygens-prijs 2018. Aan deze prijs is een bedrag van € 12.000 verbonden. De andere prijswinnaars mogen een bedrag van € 6.000 bijschrijven op hun conto. Maar het meest belangrijk is natuurlijk de eeuwige roem, altijd stralend en oppoetsbaar als het toch nodig is.

Met Niemandslandnacht schiep Annemarie Estor (1973) een wervelend prozagedicht, waarmee ze een wereld oproept die zowel surrealistisch als hedendaags is. De taal van Estor balanceert hierbij tussen zuiver én rauw en vormt zodoende verrukkelijke poëzie.

De ommegang van Jan van Aken (1961) neemt de lezers mee naar het Europa rond 1400, waar de vondeling Isidoor van Rillington uitgroeit tot een briljant en opportunistisch man, die een positie wil verwerven waarin hij een kathedraal kan bouwen. Een zinderende roman.

Genoeg nu over mij is de voluit en schaamteloos bedachte en geschreven essaybundel van Marja  Pruis (1959).  Het vergt moed om een essay niet te laten kapen door je beheerste zelf en deze bravoure toont Pruis met haar essays, waarin het ‘ík’ het moet verdienen.

Geschreven door Marieke op 31-10-2018.