Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

actueel

Zeeuwse Boekenprijs 2019 voor Wessel te Gussinklo

Met de roman ‘De Hoogstapelaar’, de derde roman van de trilogie van Ewout Meijster, heeft Wessel te Gussinklo de Zeeuwse Boekenprijs 2019 gewonnen. Sinds 2003 wordt de Zeeuwse Boekenprijs uitgereikt. De jury kiest voor de Zeeuwse Boekenprijs uit de beste boeken met Zeeuws onderwerp of van een auteur met een Zeeuwse achtergrond.

Te Gusslinko (1941) begon al met schrijven toen hij 20 jaar was. Het heeft even geduurd voor hij een uitgever voor zijn roman ‘De Verboden Tuin’, het eerste deel van de trilogie, vond die de roman wilde uitgeven. Pas in 1986 lukte dat en won Te Gussinklo direct de twee jaarlijkse ‘Anton Wachterprijs.’ Voor zijn 2e roman uit de trilogie ‘De Opdracht’ (1995) won hij o.a. de ECI-prijs en de F. Bordewijkprijs. ‘De Opdracht’ wordt gerekend tot een klassieker in de naoorlogse literatuur.

‘De Hoogstapelaar’ gaat over de 17-jarige Ewout Meijster die denkt het leven en de wereld begrepen te hebben, wat hij aan zijn naïeve vrienden wel eens zal laten zien.

De jury over ‘De Hoogstapelaar; “Ewouts geworstel, zijn streven naar macht, zijn arrogante gedrag. Hij is voortdurend bezig om anderen te imponeren. Te Gusslinko maakt dit ongemakkelijke proces van een jongeman die balanceert tussen wij hij is en wie hij wil zijn pijnlijk voelbaar. Deze roman is literatuur werk van blijvend grote betekenis.”

Geschreven door Edwine Bos op 15-11-2019.