Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

het boek was beter

De twee kanten van het verhaal

Het is de viering van hun vijfjarige huwelijk wanneer Nick Dunne erachter komt dat zijn vrouw Amy Elliott is verdwenen. Tijdens het onderzoek blijken de aanwijzingen te sturen naar een geweldsdelict met daarin Nick zelf in de hoofdrol. Hij blijft zijn onschuld volhouden, terwijl de druk van politie en pers almaar toenemen.

Het zouden de ingrediënten kunnen zijn voor een rechttoe rechtaan thriller die afstevent op een onverbiddelijk doch conventioneel eind. Schrijver Gillian Flynn heeft echter heel andere plannen met Gone Girl. Zodra je denkt te weten waar het verhaal naartoe gaat, wordt alles 360 graden gedraaid en tovert Flynn een verbluffende plottwist uit zijn hoge hoed. Geen wonder dat David Fincher (Fight Club, The Social Network) dit werk gaat verfilmen.

Te veel vertellen zou de verrassingen verpesten, maar een paar dingen kunnen wel uit de doeken worden gedaan. Zoals hoe Nick iedereen in zijn omgeving er wanhopig van probeert te overtuigen dat hij heus geen slechte kerel is. Goed, hij mag dan niet perfect zijn, maar hij zou zijn eigen vrouw toch echt niks aandoen. Op ongenadige wijze pelt Flynn zijn personage beetje bij beetje af, totdat je als lezer ook niet meer zo goed weet wat je met hem aan moet. Is hij echt zo’n egoïstische klootzak, of valt dat stiekem mee?

Ook Amy moet het ontgelden. In de dagen voordat ze verdwijnt krijgt de lezer haar dagboek te lezen, zodat we precies weten wat er allemaal aan voorafging. Net als Nick bevindt Amy zich qua persoonlijkheid in een grijs gebied en laat Flynn het in het midden of we met haar moeten sympathiseren of niet. Het enige dat telt is de neerwaartse spiraal waar Nick in wordt gesleurd en hoezeer Flynn erin slaagt de spanning meer en meer op te schroeven.

Opvallend is het gemak waarmee Flynn erin slaagt verschillende genres te mixen tot een scherpe en broeierige cocktail. Een psychologische thriller verpakt als een detective met nog een snufje mystery. Zonder ook maar een keer te versnellen hanteert Flynn een beheerst tempo dat tot op het einde toe de lezer aan de pagina gekluisterd houdt.

De vraag die resteert is hoe dit gaat uitpakken als film. De structuur is vrij complex en het zal eveneens een klus worden de diverse lagen over te brengen naar het witte scherm. Bovendien: Ben Affleck als Nick Dunne? Advies hierbij is dan ook om zo snel mogelijk het boek te gaan lezen voor je de film gaat kijken. Want één ding is zeker: de roman Gone Girl heeft zonder twijfel de potentie uit te groeien tot een moderne klassieker.

Geschreven door Zadok Samson op 07-03-2014.