Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

het boek was beter

Een toch wel geslaagde verfilming over heksen

Door Zadok Samson

Roald Dahl was niet tevreden over de verfilming van zijn boek The Witches uit 1983. Regisseur Nicolas Roeg (Don’t Look Now, The Man Who Fell to Earth) had het einde aangepast. De Engelse schrijver was het hier toch niet mee eens en boycotte de filmversie van zijn roman. Zonder resultaat, trouwens: met The Witches wist Roeg zowaar een hit te scoren, iets dat niet zo vaak voorkwam in zijn carrière.

Toch had Dahl ergens gelijk: het einde is nu eenmaal niet zoals het hoort in zijn universum en komt misschien iets te veel over als kunstmatige ingreep. Het maakt van The Witches over het algemeen zeker geen mindere film.

6_midi

In The Witches wordt de het jonge hoofdpersonage, Luke, geconfronteerd met het bestaan van heksen. Zijn grootmoeder weet de smakelijkste (en onsmakelijkste) verhalen over deze “wicked women” te vertellen en drukt haar kleinzoon op het hart goed op te passen. Als ze in een hotel terechtkomen, kan Luke niet vermoeden dat hij aan het begin staat van een nachtmerrie.

Dahl mocht dan een kinderboekenschrijver zijn, dit betekende niet dat zijn werken altijd “kindvriendelijk” waren. Integendeel: als geen ander wist hij een macabere sfeer te creëren in een heldere, vriendelijke stijl die...

Met The Witches liet hij zich van een ongemeen duistere kant zien. De verhalen die de grootmoeder aan Luke vertelt, balanceren soms op het randje van zwaarmoedigheid.

je uitnodigde om vooral verder te lezen. Zwarte humor ging gecombineerd met alledaagse situaties, kinderen waren het slachtoffer van wrede pesterijen, volwassenen van hun eigen daden.

Met The Witches liet hij zich van een ongemeen duistere kant zien. De verhalen die de grootmoeder aan Luke vertelt, balanceren soms op het randje van zwaarmoedigheid.  Het einde is nou niet het standaard “En ze leefden nog lang en gelukkig” en de tekeningen van Quentin Blake maken van de heksen doodenge schepsels.

Dat Roeg met zijn verfilming de toon heeft teruggeschroefd naar een spannend sprookje, maakt het niet minder boeiend, integendeel. Niemand minder dan de beroemde poppenspeler Jim Henson mocht zich buigen over de special effects. Het resultaat is dat de heksen er doodeng uitzien en de climax op het einde niet geschikt is voor kijkers met een gevoelige maag. En ja, de liefhebbers van het boek kunnen inderdaad struikelen over het einde, waarschijnlijk zal het jongste publiek opgelucht adem halen.

De film is zeker niet beter dan het boek, maar doet er ook absoluut niet voor onder. Met een enthousiaste cast en prachtige effecten, heeft Roeg het verhaal op fascinerende wijze tot leven weten te wekken op het witte doek. Dahl mocht er zijn neus voor ophalen, dit neemt niet weg dat The Witches een bijzonder aangename kijkervaring is.

Geschreven door Zadok Samson op 31-07-2013.