Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

interview

Jong talent bij Write Now!

Door Ruben Molenaar

‘Write Now!’ (WN!) is een schrijfwedstrijd voor iedereen tussen 15 en 25 jaar oud – jong talent, op zoek naar een debuut. Het is een van de initiatieven van Passionate Bulkboek, een organisatie die hoopt jongeren te interesseren in (geschreven) culturele uitingen. Nu is het natuurlijk niet de enige schrijfwedstrijd die Nederland rijk is en het klimaat in boekenland is overwegend miserabel. Waarom zouden mensen meedoen met WN!? Boekennieuws vroeg het aan Marten de Paepe, medewerker marketingcommunicatie bij Passionate Bulkboek.

Met welk doel wordt WN! georganiseerd?
“Er is veel onontdekt literair talent in Nederland. WN! wil dit talent laten zien aan een breed publiek. Veel jongeren die proza en poëzie schrijven weten niet precies hoe ze met hun teksten naar buiten kunnen treden of hun literaire talenten kunnen aanscherpen. WN! zet literair talent van morgen in de spotlights en biedt deelnemers door middel van workshops de mogelijkheid om hun literaire kwaliteiten te verbeteren. WN! richt zich specifiek op jongeren; meedoen kan van 15 tot en met 24 jaar.”

Waarom zou een aspirant-schrijver zijn werk uitgerekend hier laten beoordelen, in plaats van bij een andere wedstrijd?
“WN! werkt niet met thema’s en alle soorten teksten zijn welkom; proza, poëzie, liedteksten, theaterteksten, etc. Enige voorwaarden zijn dat de tekst in het Nederlands is opgesteld en uit maximaal 2000 woorden of 8 gedichten bestaat. De juryleden van WN! zijn jonge auteurs die in korte tijd hun sporen hebben verdiend in het literaire veld en zitten dicht op de belevingswereld van jongeren. Denk aan auteurs als Ellen Deckwitz, Dennis Gaens en Daan Heerma Van Voss. Ook de workshopdocenten zijn jonge auteurs, zoals Thomas Heerma van Voss en Charlotte van Zanten.”

Er is al veel gevestigd talent verbonden aan de wedstrijd, Ernest van der Kwast bijvoorbeeld. Hoe groot is de kans voor de deelnemers van dit jaar om eenzelfde succes te verwerven?
“Kijkend naar successen uit het verleden: erg groot! Winnaars van WN! worden vaak opgemerkt door landelijke uitgeverijen. Met de titel op zak worden deuren geopend die anders gesloten bleven. De wedstrijd bracht bekende auteurs voort als Ernest van der Kwast, Maartje Wortel en Dennis Gaens. Anderen timmeren flink aan de weg met optredens op festivals, publicaties in kranten en magazines, en aanbiedingen van uitgeverijen. Dit jaar schrijven een aantal oud-finalisten regelmatig columns voor WN!. Daarin geven ze tips voor jonge schrijvers en vertellen ze hoe het hen vergaat sinds hun deelname.”

Valt er al iets te zeggen over de inzendingen tot dusver? Kwaliteit, kwantiteit, veel van een bepaalde vorm?
“Er komen al veel teksten binnen, maar de ervaring leert dat veel mensen hun tekst pas in de laatste weken opsturen. We zijn al geweldige teksten tegengekomen en we hopen dat het er alleen maar meer worden. Tot nu toe bestaat het overgrote merendeel van de inzendingen uit korte verhalen. We hebben ook een klein aantal gedichten ontvangen en een enkeling stuurde een toneeltekst op. Hierbij dus een oproep: liedteksten, raps, toneelteksten en columns hebben we nog nauwelijks gezien maar zijn meer dan welkom!”

Write Now banner

Nederlandse deelnemers hebben in deze wedstrijd ook een concurrent aan onze zuiderburen. Nu wil Vlaanderen geregeld de vloer met Nederland aanvegen bij 10 Voor Taal, zien we daar in de wedstrijd iets van terug?
“Ieder jaar krijgen we veel inzendingen uit Vlaanderen. Zowel in 2013 als 2012 werden de publieks- en de juryprijs gewonnen door Vlamingen: Vincent van Meenen in 2012, Lize Spit in 2013. Natuurlijk staan hier ook genoeg Nederlandse winnaars tegenover, zoals blijkt uit een blik op de Wall of Fame van WN!.”

De schrijversdroom wordt onder de jeugd nog steeds aangemoedigd met initiatieven als WN! en ABC Yourself. Is dit ondanks de achteruit hollende gezondheid van de boekenmarkt, of juist vanwege?
“Hoewel de boekenmarkt de laatste paar jaren onder druk staat, zijn uitgevers steeds meer geïnteresseerd in jonge auteurs. Ook de laatste jaren zijn er regelmatig WN! prijswinnaars die debuteren bij een grote uitgever. In april komt bijvoorbeeld het debuut van Niña Weijers (juryprijswinnaar 2010) uit: De Consequenties, bij Atlas Contact. Afgelopen week tekende Roelof ten Napel (finalist 2013) bij Atlas Contact nog een contract voor zijn eerste boek.”

Bij de hoofdprijs van de wedstrijd wordt een coachingstraject van een literair agent genoemd. Wat houdt dit precies in?
“Op deze pagina vind je meer informatie over wat literair agentschap Sebes & Van Gelderen kan betekenen voor auteurs die een debuut uit willen brengen bij een uitgever. Sebes & Van Gelderen helpt bij het vinden van een uitgever en treedt op als bemiddelaar. De winnaar van WN! krijgt een begeleidingstraject aangeboden met als doel tot een manuscript komen dat met succes aangeboden kan worden aan een uitgever. Sebes & Van Gelderen geeft hierbij (schrijf)tips en advies over hoe je als debutant je tekst optimaal kunt presenteren. Door de coaching scherpen winnaars hun literaire talenten nog verder aan en is het winnen van WN! geen eindstation, maar een springplank voor een literaire carrière.”

Het inzenden van je eigen tekst kan nog tot en met 31 maart. Na beoordeling komen er voorronden in Nederland, Vlaanderen en Suriname – leidend tot een finaleweekend in Rotterdam, op 21 en 22 juni. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Write Now!. Daarnaast kun je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen, columns en schrijftips via Facebook en Twitter.

Geschreven door Ruben Molenaar op 18-02-2014.

Reacties op "Jong talent bij Write Now!"

  1. Is het niet verstandiger om eerst te zorgen voor een goed schrijversklimaat voordat we aan nieuwe initiatieven beginnen?!
    Op dit moment is het zeer zorgelijk zoals wij in Nederland omgaan met ‘het boek’ en de hele wereld hieromheen..
    K.D..
    Laten we zorgen dat er geen monopolie ontstaat!

    Reactie by Katy D. on 19 februari 2014 at 11:38