Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

interview

Nieuwe boekenbeurs in Zutphen

Door Vincent van de Vrede

Een boekenbeurs beginnen in deze moeilijke tijden waarin er juist markten en beurzen stoppen? Freya Pardoel en Ruud Postma van Antiquariaat Mooi exemplaar zijn overtuigd van het succes: ‘Er worden nog altijd boeken gekocht en gelezen.  Je moet het alleen goed onder de aandacht brengen, zo’n beurs.’ Boekennieuws waardeert optimisme en geeft ze graag de gelegenheid hun beurs aan u te presenteren.

Of ze niet een antiquariaat wilden overnemen? Freya Pardoel en Ruud Postma moesten even goed nadenken toen Freya’s broer Ton hun deze vraag in 2010 voorlegde. Hij vertrok zelf naar Costa Rica om een boerderij met ecotoerisme te beginnen. Maar al snel besloten Ruud en Freya het te doen. Antiquariaat Mooi exemplaar –opgericht in 2006-  groeide in enkele jaren door tot een verzendantiquariaat met een voorraad van 12.500  titels. Los van het werk in de boeken, hebben Ruud en Freya allebei nog een baan. Hij werkt als theatertechnicus bij de theater en congrescentrum de Hanzehof in Zutphen, zij is antroposofisch verpleegkundige. ‘Soms vraag ik me weleens af: wat doe ik nou wáár naast!’ aldus Freya, die enthousiast vertelt over haar antiquariaat. ‘Het is gewoon heel leuk werk. Ik hoor ook wel eens gemopper om me heen van boekhandelaren en wat de winkels betreft snap ik dat ook wel. Maar wij hebben een verzendantiquariaat en onze zaak loopt gelukkig goed. Toch missen we soms wel het live contact met klanten. Het is wat onpersoonlijker, zo’n zaak op afstand. Dat is één van de redenen dat we deze beurs begonnen zijn.’

Freya en Ruud

Tweede jaar

In 2011 organiseerden Freya en Ruud voor het eerst een beurs in de Hanzehof. ‘Dat was best succesvol, we hadden een kleine dertig deelnemers en er was aardig wat publiek. Dat smaakte dus naar meer.’ Eenzelfde aantal handelaren doen dit jaar mee. Maar er is meer: het publiek kan genieten van een poëzievoorstelling geïnspireerd op het werk van Ida Gerhardt, uitgevoerd door het duo Vlinderwerk en er is een verhalenverteller. Deze probeert met gitaar en geluidseffecten het jongere publiek te vermaken. De beurs is laagdrempelig door de gratis toegang, goede parkeerruimte  en de fraaie plek.

Fraaie locatie

Freya vertelt: ‘De zaal waar we de beurs houden heet De Buitensociëteit, een prachtig onderdeel van de Hanzehof. Vroeger werden hier ook al verzamelaarbeurzen gehouden, we blazen eigenlijk een oude traditie nieuw leven in. We willen hiermee ook laten zien dat er in de oude boekenstad Zutphen nog genoeg nieuwe initiatieven zijn op boekengebied.’ Doordat Ruud er werkt, waren de contacten al snel gelegd bij de Hanzehof. Het deelnemersveld loopt uiteen: van Erwin Stripantiquariaat tot Uitgeverij Extreem. Er zijn vooral handelaren, maar ook enkele particuliere deelnemers.

En wat brengt Antiquariaat Mooi Exemplaar mee? Freya: ‘Daar moeten we nog even over denken, we hebben zoveel moois, maar ook een beperkte ruimte.  Maar in elk geval een selectie mythen, sagen en sprookjes. Verder poëzie en regionale topografie en geschiedenis. Het belooft een gezellige dag te worden, al met al!’

Ze zijn wat van plan daar in Zutphen. Wees erbij: 11 november tussen elf en vijf.

Adres: Coehoornsingel 1,  7201 AA te Zutphen. Voor informatie kunt u kijken op www.mooiexemplaar.nl

Geschreven door Vincent op 17-10-2012.