Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

interview

Paul van Loon: ‘Lezen zet deur open naar je fantasie’

Door Kees van Rixoort

Volgens de populaire griezelschrijver Paul van Loon hebben kinderen heel veel zin om te schrijven. Hij vindt het fantastisch én belangrijk. Daarom verbond Van Loon zijn naam aan een schrijfactie voor de jeugd. Tijdens de Kinderboekenweek daagde hij kinderen uit om zijn spannende verhaal af te maken. De kinderen pakten die uitdaging op. Ongeveer duizend schrijvers en schrijfsters in de dop maakten het verhaal af en zonden hun slot in. De vakjury van de Paul van Loon Schrijfactie – bestaande uit Gerrit Zalm, Richard Krajicek en Paul van Loon zelf – bepaalde de winnaars: Aukje Land uit Hattem, Anne-Roos Verheijen uit Eindhoven, Phyleine Muller uit Angerlo en Sverre Vendel uit Den Haag. Zij mochten hun klas meenemen naar de voorstelling ‘De Kunst van het Lezen’ waarin Paul van Loon en zijn band een muzikale reis maken langs zijn bekende boeken. Natuurlijk was er na afloop ook gelegenheid de schrijver te ontmoeten. 

Paul van Loon

 

“Ik ben blij verrast door het enorme aantal inzendingen en door de fantasievolle diverse eindes, die door de honderden kinderen van uiteenlopende leeftijden bedacht zijn! Super!”, zegt Paul van Loon over de schrijfactie. “Lezen en schrijven is als water en brood voor de geest. Wie niet kan lezen, staat in een gang vol gesloten deuren. De sleutel van die deuren is de Kunst van het Lezen. Achter die deuren liggen wonderlijke werelden waar iedereen heen kan, behalve degene die de sleutel niet bezit. Die blijft alleen achter in de gang.”

Waar komt het idee van de Paul van Loon Schrijfactie vandaan?

“ABN/AMRO, die de actie ondersteunt, wilde graag weer iets met mij doen. Ik had al eerder voorleessessies had gedaan voor...

'Lezen en schrijven is als water en brood voor de geest'

lokale filialen, en die waren erg leuk. Ik vind het heel erg belangrijk dat kinderen goed leren lezen. Niet voor niets ben ik al jaren lid van het Forum van A tot Z van onze Voorleesprinses Laurentien. ABN/AMRO is ook erg voor leesbevordering, dus wij vonden elkaar in de schrijfactie.”

Wat is het doel en wat zou ermee bereikt moeten worden?

“Het doel is dat zoveel mogelijk kinderen hun fantasie en schrijfkunsten gebruiken om tot een eigen verhaal te komen. Hopelijk raken zij op deze manier enthousiast over lezen en schrijven, en gaan ze dat meer doen.”

Is het een jaarlijkse actie?

“Vooralsnog is dit een eenmalige actie. Maar ik hoop dat wij de schrijfactie kunnen voortzetten. Het is erg belangrijk!”

Op grond van welke criteria heeft de jury de inzendingen beoordeeld?

“Op originele eindes. En of de elementen uit het eerste gedeelte van het verhaal erin verwerkt waren.”

Waarom sprongen de winnaars eruit?

“Omdat ze iets origineels bedachten. Een ontknoping die ons als jury verraste.”

Is er veel schrijftalent onder de kinderen?

“In elk geval is er heel veel zin om te schrijven. En dat is fantastisch!”

Wat valt er te vertellen over de theatershow ‘De Kunst van het Lezen’?

“Het is een theatershow waarin een aantal van mijn boeken en door mij bedachte personages de revue passeren. Ik lees voor uit mijn boeken en samen met mijn band Andere Snuiters zing ik liedjes; de hele zaal mag natuurlijk meedoen. Mijn bedoeling is vooral om kinderen op het belang van lezen te wijzen. Lezen zet een deur open naar je fantasie! Van daaruit is meer mogelijk dan je ooit gedroomd had. Daarom hebben wij ook een prachtige deur op ons podium staan.”

Bent u zelf nog aan het schrijven?

“Jazeker: aan nieuwe boeken over Dolfje Weerwolfje en Foeksia de miniheks.”

 

Geschreven door Kees van Rixoort op 18-11-2013.

Reacties op "Paul van Loon: ‘Lezen zet deur open naar je fantasie’"

No comments yet