Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

kort nieuws

Geen terugroepactie voor Johan Cruyff Biografie van Auke Kok

In Johan Cruyff, de biografie van Auke Kok staat volgens de rechter “onterecht” dat Cruyff miljoenen ontving van een liefdadigheidsinstelling. Hiermee stelt de rechter de Johan Cruyff Foundation in het gelijk.

De voorzieningsrechter heeft besloten dat de biografie voorzien moet worden van een inlegvel met daarin een correctie. In een kort geding had de Johan Cruyff Foundation een verbod geëist op het boek.

In het boek schreef Kok dat Cruyff jaarlijks een miljoen ontving van de Foundation voor het gebruik van de naam en beeltenis, wat volgens de Foundation niet waar is.

De bewuste zin is volgens de rechter “onrechtmatig” en zullen de tot nu toe 65.000 uitgegeven exemplaren moeten worden voorzien van eerder genoemd inlegvel. Naar alle winkels waar de exemplaren verkocht worden moeten de inlegvellen gestuurd worden en in de toekomstige drukken zal de tekst uit het boek geschrapt worden.

Kok had zijn informatie gekregen van vier onafhankelijke bronnen en gaf toe in de rechtzaal dat hij wel twijfels had bij de juistheid van deze informatie.

Geschreven door Edwine Bos op 19-11-2019.