Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

kort nieuws

In de 51e editie van de Britse Booker Prize twee winnaars

Voor het eerst in 27 jaar is de Britse Booker Prize uitgereikt aan twee auteurs. Margaret Atwood ontving de prijs voor ‘The Testaments’ en Bernardine Evaristo voor ‘Girl, Woman, Other’. Volgens de jury hebben beiden het beste Engelstalige fictieboek geschreven van het afgelopen jaar.

Ondanks het feit dat de regels bepalen dar er maar één winnaar kan zijn, heeft de jury deze regel voor dit keer niet in acht genomen. De prijs wordt dit jaar verdeeld over twee winnaars.

Na het uitreiken van de prijs aan twee auteurs in 1992 werd deze regel opgesteld. De prijswinnaars hebben een prijs van 57.000 euro te verdelen.

De 79-jarige Atwood uit Canada en tevens de oudste auteur die deze prijs ooit won, won de literatuurprijs voor ‘The Testaments’. Na het uitkomen van de verfilming van haar ‘The Handmaid’s Tale’ verscheen na ruim 30 jaar het vervolg. In 2000 won Atwood de Booker Prize voor haar book ‘The Blind Assassin’.

Evaristo’s boek ‘Girl, Woman, Other’ gaat over twaalf verschillende personages waarvan de meeste zwarte vrouwen zijn. In mei van dit jaar kwam haar boek uit.

Geschreven door Edwine Bos op 15-10-2019.