Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

kort nieuws

Platform voor (ver)koop van tweedehands ebooks stopt

Tom Kabinet laat op zijn website weten dat door de uitspraak van het hof van Justitie van de Europese Unie weinig ruimte wordt gelaten om het huidige pad te blijven volgen.

De Nederlandse Uitgeversbond (NUV) en Groep Algemene Uitgevers (GAU) spanden juridische procedures aan met de vraag het verkoop van tweedehands e-books. Het is niet te controleren of de kopieën van e-books van de originele eigenaar verwijderd zullen worden. Tom Kabinet voegde wel zijn watermerk toe aan de beschikbare titels, zodat deze niet meerdere malen kunnen worden doorverkocht.

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie december 2019 mogen tweedehands e-books alleen verkocht worden met toestemming van de rechthebbende eigenaar. Voor Tom Kabinet reden om de stekker eruit te trekken. Vanaf 15 februari 2020 is het platform niet meer online. De gekochte e-books zijn nog te downloaden tot middernacht van 14 februari. De mogelijkheid tot het aanmaken van een nieuw account is niet meer mogelijk, net als het doneren van e-books in ruil voor credits.

Geschreven door Edwine Bos op 05-02-2020.