Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

recensies

Een greep uit de bloeitijd van de protestants-christelijke jeugdliteratuur

Titel:De ware kindervreugd
Auteur:Schoonderwoerd den Bezemer, Richard
Uitgever:Vrije Uitgevers, De
Prijs:14,95
Afbeelding:
Bestellen:Nieuw boek: Boekstra

In de Soete Suikerbol of Goud-Elsje, titels die ons in een flits terugvoeren naar onze jeugd en een ogenschijnlijke zee van tijd om onbezorgd te lezen. De ware kindervreugd beschrijft een speciaal genre uit de jeugdliteratuur, in 1845 van start gegaan vanuit de overtuiging dat God’s boodschap onder de jeugd uitgedragen diende te worden en besteed speciaal aandacht aan de gloriejaren hiervan, startend begin twintigste eeuw tot ongeveer 1970.

Het ‘goede’ moest boven het ‘kwade’ overheersen. Kinderen werden afgerekend op kleine vergrijpen, zoals het stelen van een appeltje. Bijna altijd volgden berouw en gebed om vergeving van de zonde. Als het verhaal krachtig genoeg was om deze gezapigheid te dragen, lazen kinderen wel verder. Bij teveel dogma gingen ze waarschijnlijk liever buiten spelen.

Doopsgezind predikant Jan de Liefde werd in Nederland de eerste auteur van protestants-christelijke kinderverhalen met De diligence, of de reis naar de stad van de erfenis.  Het boekje bevat een allegorische vertelling over de weg naar de hemel. Andere bekende auteurs in dit genre zijn W.G. van de Hulst,  Anne de Vries en K.Norel.

Naast het algemeen verhalend overzicht bestaat De ware kindervreugd vooral uit biografische schetsen van schrijvers en illustratoren. Een begrijpelijke keuze, alleen niet voor de lezer die dit werkje uit nostalgische overwegingen openslaat.

De ware kindervreugd (2015)
Richard van Schoonderwoerd den Bezemer
Brevier Uitgeverij
138 blz.
€ 14,95