Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

recensies

Veerkracht van een getalenteerde schrijver

Titel:Het boek van mijn levens
Auteur:Hemon, Aleksandar
Uitgever:Karaat, Uitgeverij
Prijs:21,95
Afbeelding:
Bestellen:Nieuw boek: Boekstra

Hij wordt vergeleken met Nabokov en niet alleen omdat beide opgroeiden in Oost-Europa en emigreerden naar de Verenigde Staten. De schrijvers delen ook hun sensitiviteit en de bedachtzame manier van schrijven.

Hemon’s essays verschenen in The New Yorker, gebundeld vormen ze zijn autobiografie. Hij schrijft over het opgroeien in Sarajevo, toen nog een kleine stad in de Balkan, zijn jaloezie bij de geboorte van zijn zus, de eindeloze potjes straatvoetbal en de buitenlandse reizen van zijn vader.

Als jongere verkent hij zijn grenzen, proeft van Amerikaanse muziek in een samenleving die gecontroleerd wordt door de staatsveiligheidsdienst. Na de val van de muur ziet hij kans om voor een paar weken naar de Verenigde Staten te gaan. Het is 1992 en Hemon krijgt door een snel om zich heen grijpende oorlog niet de kans om terug te reizen.

In Chicago leeft Hemon vervolgens het leven van een immigrant. Hij went er langzaam, verliest door de oorlog het contact met Bosnië, raakt zijn ankers kwijt en gaat schrijven om een houvast te hebben in zijn versplinterde bestaan.

Het boek van mijn levens lees je ademloos en geboeid, met rake zinnen en bespiegelingen op het mens-zijn, over wreedheid en onmacht, veerkracht en liefde.

Het boek van mijn levens (2015)
Aleksandar Hemon
Uitgeverij Karaat
264 blz.
€ 21,95 (Paperback)