Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

schrijvers in het nieuws

Pseudoniem doorprikt

De Napolitaanse Romans van Elena Ferrante gingen wereldwijd als zoete broodjes over de toonbank, komende week legt Atlas Contact de vertaling van het nieuwste boek (Strikken) in de winkels. Echter was er een groot mysterie: wie is Elena Ferrante? Er waren al geruime tijd aanwijzingen dat de naam een pseudoniem was, de ‘schrijfster’ communiceerde alleen per e-mail en verscheen nooit in het openbaar.

Zodoende rezen er vele theorieën, variërend van een schrijvers-echtpaar zoals achter Nicci French schuilgaat, tot diverse bekende en onbekende schrijvers. Er werd zelfs geopperd dat een computerprogramma de boeken schreef. Acht tekstanalysten en taalwetenschappers aan de universiteit van Padua deden onderzoek en brachten hun conclusie naar buiten: Elena Ferrante is Domenico Starnone, een voormalig docent Italiaans en onder eigen naam in eigen land ook een redelijk succesvol auteur. De stijl, kenmerkende emoties en woordkeuze vertonen meer dan opvallende gelijkenissen. Starnone werd ook al eerder aangewezen, ondermeer door hetzelfde computerprogramma wat Marek van der Jagt ontmaskerde als Arnon Grunberg, maar de schrijver blijft volharden dat hij niets met Ferrante te maken heeft.

Atlas Contact doet er nuchter over, op hun website erkennen ze de ontmaskering en sluiten daarmee de deur voor een verder kat-en-muisspel.

Geschreven door Rory Ceulen op 15-09-2017.

Reacties op "Pseudoniem doorprikt"

No comments yet