Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

van harte

Alistair MacLeod: 1936-2014

Alistair_MacLeod_reading_at_Cape_Breton_UniversityNo Great Mischief, waar hij dertien jaar aan had gewerkt, werd gezien als zijn meesterwerk. Hij won er vele prijzen mee en Atlantic Canada bestempelde het als het beste boek aller tijden. De auteur van dit monumentale werk en vele korte verhalen, Alistair MacLeod, is op 20 april 2014 overleden op 77-jarige leeftijd.

De schrijver werd geboren in 1936 en verhuisde op zijn tiende met zijn familie naar Cape Breton. Jaren later gaf hij Engels op de Indiana University, om vanaf 1969 op de University of Windsor creatief schrijven te geven. Omdat hij van mening was dat deze universitaire werkzaamheden hem belemmerde in zijn creatieve activiteiten, probeerde hij aan het eind van de dag zelf te schrijven, maar dit ging hem vrij lastig af. Uiteindelijk besloot hij de zomervakanties te gebruiken om zich te richten op zijn literaire ambities.

Hij stond voornamelijk bekend om de korte verhalen die hij schreef, waarin hij zich een navolger toonde van auteurs als D.H. Lawrence en Thomas Hardy. In 1999 verscheen zijn eerste (en enige) roman, No Great Mischief, waarin hij de familiegeschiedenis van een Schotse familie beschrijft. Hij nam er de tijd voor, namelijk dertien jaar, wat gezien zijn schrijfmethode niet zo heel merkwaardig was. Immers, hij schreef zijn verhalen per zin. En pas wanneer de zin goed was, ging hij verder met de volgende, een proces dat dankzij zijn perfectionisme veel tijd in beslag nam. Naast zijn roman produceerde hij dan ook niet veel korte verhalen: minder dan twintig.

Geschreven door Vincent op 05-05-2014.

Reacties op "Alistair MacLeod: 1936-2014"

No comments yet