Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

van harte

Gerard Kornelis van het Reve (14 december 1923 – 8 april 2006)

Hij wist het nieuws te halen en de tongen los te maken. Bijna zou je vergeten dat Gerard Reve niet alleen schandalen veroorzaakte, maar ook de pen wist te hanteren. Een schrijver die zichzelf zag als een verdomd goed schrijver en samen met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans behoorde tot de ‘Grote Drie’. Reve overleed op in 2006, een rijk oeuvre nalatend dat begint met de klassieker De avonden.

Gerard Kornelis van het Reve werd op 14 december 1923 geboren in Amsterdam. Hij had een broer, Karel van het Reve, met wie hij niet altijd even goed overweg kon. Na het gymnasium te hebben afgerond, vervolgde de jonge Reve zijn weg op de grafische school en had hij verscheidene baantjes. Echt goed zat hij niet in zijn vel, wat onder andere tot uiting kwam in woedeaanvallen. Bezoeken aan de therapeut boden een uitweg.

Het was in 1947 dat zijn eerste roman verscheen, de klassieker De avonden, waarin Reve de laatste tien dagen van 1946 beschrijft door de ogen van hoofdpersoon Frits van Egters. Om eventuele herkenning te voorkomen, schreef hij dit boek aanvankelijk onder een pseudoniem, het subtiele Simon van het Reve. Nadat de derde druk verscheen, besloot hij toch zijn eigen naam maar weer te gebruiken. Uiteindelijk schreef hij onder het afgekorte Gerard Reve verder.

Na De avonden schreef Reve in de meest uiteenlopende genres – van poëzie tot toneelstukken – en wist hij diverse Nederlandse klassiekers neer te pennen. Werther Nieland, Nader Tot U en Het Boek Van Violet en de Dood zijn enkele voorbeelden uit zijn uitgebreide oeuvre. Homo-erotische fantasieën, waarin veelvuldig kleine jongetjes de hoofdrol spelen, komen vaak terug in zijn werken.

Maar zijn pen bracht Reve ook vaak in de problemen. Dankzij een beschrijving in Nader tot U, waarin het hoofdpersonage seks heeft met een ezel die de incarnatie van God zou zijn, werd Reve beschuldigd van godslastering. De rechtszaak liep met een sisser af, maar was exemplarisch voor de controverses die Reve tijdens zijn carrière zouden blijven achtervolgen. Dit nam echter niet weg dat hij ook vaak is geprezen. In 1969 ontving hij de P.C. Hooftprijs.

Op zijn vierenzeventigste kreeg Reve de ziekte van Alzheimer. Op 8 april 2006 overleed de schrijver in België.

Geschreven door Zadok Samson op 16-12-2013.

Reacties op "Gerard Kornelis van het Reve (14 december 1923 – 8 april 2006)"

No comments yet