Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

van harte

Hans Vervoort (22 april 1939)

Door Ton van der Molen

Hans Vervoort werd op 22 april 1939 geboren in Magelang (Indonesië). De schrijver heeft vanaf de jaren zeventig romans, verhalen, reisboeken en memoires gepubliceerd. Een klein oeuvre, maar zeer indrukwekkend. Een kennismaking met zijn werk kost niets, want enkele jaren geleden stelde Vervoort dertien titels gratis als e-book beschikbaar op zijn website hansvervoort.nl. Ze zijn sindsdien meer dan honderdduizend keer gedownload.

Na een jeugd in Nederlands-Indië, gekenmerkt door de oorlog met Japan en de daaropvolgende onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, volgde op zijn veertiende het vertrek naar Nederland: het gezin Vervoort verhuisde naar Amsterdam. Hans maakte daar zijn middelbare school af en kwam vervolgens na wat valse starts in het marktonderzoek terecht. In 1967 richtte hij met enkele collega’s een eigen bureau op, Inter/View, dat al snel een groot succes werd. Vervoort was toen al redacteur van het Amsterdamse studentenblad Propria Cures, een blad waarbij hij gezien zijn heldere, onderkoelde schrijfstijl helemaal op zijn plaats was. Maar het succes van het onderzoekbureau eiste zijn tol: het schrijven kwam in de verdrukking.

En zo zou het eigenlijk zijn hele werkende leven gaan. Schrijven was zijn passie, maar zijn dagelijkse werk was het niet. Vervoort werd in 1975 marktonderzoeker bij de Weekbladpers, de uitgever van o.a. Vrij Nederland. Binnen dit bedrijf maakte hij carrière. Hij werd er uitgever en vervolgens directeur-uitgever. Voor het schrijven nam hij onbetaald verlof en gebruikte hij zijn spaarzame vrije tijd. Geen wonder dat zijn oeuvre beperkt van omvang is, een wonder dat het toch nog zo omvangrijk is. In 2000 ging Vervoort met VUT. Sindsdien is hij fulltime schrijver.

Wie wil kennismaken met het werk van Hans Vervoort, kan het best beginnen met de romans Het tekort (1988) en Zonnige perioden (1994). Dat laatste is een ontroerend verhaal over de verovering van een verloren jeugdliefde. Over zijn periode bij de Weekbladpers schreef Vervoort drie dikke delen memoires: Het bedrijf (2007-2010). Erg boeiende lectuur. De vroege verhalen uit Kleine stukjes om te lezen (1970) en Heden mosselen, morgen gij (1973), destijds juichend ontvangen, zijn later gebundeld in Oud zeer (1978).

Vervoorts meest recente wapenfeiten zijn de thriller Op zoek naar Doetje Dezentjé  en de bundeling van zijn herinneringen aan Joop van Tijn: Het raadsel Joop van Tijn. Van harte gefeliciteerd Hans Vervoort (en graag een beetje doorschrijven)!

Geschreven door Ton van der Molen op 22-04-2014.

Reacties op "Hans Vervoort (22 april 1939)"

No comments yet