Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

van harte

Jacob Vis (20 september 1940)

Door Ton van der Molen

Jacob Vis is een van Nederlands beste thrillerauteurs. Hij wordt nu 76 jaar en blijft verbazen met steeds sterkere boeken. De Zwarte Duivel uit 2014 is een van zijn beste. Het werd zeer terecht bekroond met de Diamanten Kogel, de prestigieuze Belgische prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman. Sinds enkele jaren waagt Vis zich ook aan ‘gewone’ literatuur. Hij publiceerde inmiddels drie prachtige èn spannende Indische romans, Tandem (2012), Moerta (2013) en Merdeka! (2016), die heel erg doen verlangen naar meer.

"Jacob-vis-1340488423" door J. Vis - wikiportret.nl. Licentie CC BY 3.0 via Wikimedia Commons.

Vis werkte tot 2001 als bosbouwer bij Staatsbosbeheer. Daarnaast schreef hij sinds 1987 thrillers. Met soms flinke tussenpauzes, dat wel. Sinds hij niet meer werkt, verschijnt vrijwel ieder jaar een nieuwe titel van zijn hand. De natuur en in het bijzonder de bosbouw spelen daarin vaak een prominente rol. Net als zijn woonplaats Kampen, die model stond voor de fictieve stad IJsselmonde.

De eerste thriller van Jacob Vis, Prins Desi (1987), speelt zich af in Suriname en heeft de strijd tussen Bouterse en Brunswijk als onderwerp. Het boek verscheen in de reeks van Tomas Ross en Maj Sjöwall. Niet zo vreemd, want de eerste boeken van Vis zaten dicht tegen die van Tomas Ross aan. Hetzelfde subgenre (politieke thriller), hetzelfde type plot.

Een meer eigen toon vond Jacob Vis in de reeks rond inspecteur, later commissaris, Ben van Arkel. Die IJsselmonde-serie begon met Het hoofd (1994) en is zo’n twaalf delen later bij Madame H. (2016) aanbeland. Ook in deze thrillers spelen maatschappelijke thema’s een rol, maar behalve voor politieke intriges is er nu ook veel aandacht voor de natuur. Vis is hiermee niet meer zo makkelijk in een hokje te plaatsen. Als het toch zou moeten: zijn werk zit nog het dichtst bij dat van de vooraanstaande Scandinavische thrillerauteurs.

Jacob Vis onderscheidt zich in het thrillerwereldje vooral door zijn prachtige stijl. Die kwam ook goed van pas bij zijn literaire romans. Vooral Merdeka! is een boek dat iedereen zou moeten lezen.

Met dank voor al het leesplezier: van harte gefeliciteerd Jacob Vis! Dat er nog heel veel mooie boeken mogen volgen…

Geschreven door Ton van der Molen op 19-09-2014.

Reacties op "Jacob Vis (20 september 1940)"

No comments yet