Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

van harte

Marion Bloem (24 augustus 1952)

Door Ton van der Molen

Geen gewoon Indisch meisje, dat kan je wel zeggen! Multitalent Marion Bloem wordt op 24 augustus 65 jaar en is niet alleen een begaafd schrijfster, maar ook beeldend kunstenares en filmmaakster.

Marion Bloem publiceerde haar eerste literaire roman, Geen gewoon Indisch meisje, in 1983. Daarmee brak zij meteen door bij een groot publiek. Ook al verdeelt zij haar tijd over schrijven, schilderen en filmen, zij produceert toch een continue stroom boeiende romans, verhalen en gedichten.

Bloem is de dochter van Indische ouders, die in 1950 naar Nederland kwamen. Zelf is zij geboren en getogen in Nederland, maar dat verhindert niet dat Nederlands-Indië en het latere Indonesië een belangrijke rol spelen in haar literaire werk.  Uiteraard in haar debuut, maar ook in titels als De honden van Slipi, Vervlochten grenzen en Een meisje van honderd. Mooie meisjesmond is een prachtige coming of age-roman over een meisje van Indische afkomst dat opgroeit in Nederland. Haar meest recente roman is Haar goede hand, een heel mooi boek over de ingewikkelde relatie tussen een dochter en haar moeder. De belevenissen van de moeder tijdens de laatste jaren van Nederlands-Indië spelen een belangrijke rol.

De tweede pijler van haar werk is de erotiek. Lange reizen korte liefdes en Meer dan mannelijk zijn sterke voorbeelden daarvan. Maar haar meesterwerk op dit gebied is zonder twijfel Lust & liefde, een openhartig en indringend liefdesverhaal. De eerste vijftig pagina’s denk je dat je de meest erotische roman in de Nederlandse literatuur aan het lezen bent. Dat is ook zo, maar al snel blijkt Lust & liefde (2014) veel meer dan alleen maar opwindend.

Een derde pijler is het reizen. Marion Bloem bezocht, vaak samen met haar echtgenoot Ivan Wolffers (zelf schrijver en fotograaf) , zo ongeveer de hele wereld. Het fotoboek van Wolffers Reisgezel geeft daar een goed beeld van. Het boek is tevens een indrukwekkende liefdesverklaring aan zijn vrouw, wier schoonheid van alle pagina’s afspat. Bloem publiceerde samen met Wolffers  ook drie reisboeken voor Indonesië: Het Bali van Bloem, Het Java van Bloem en Het Sumatra van Bloem.

Van harte gefeliciteerd Marion Bloem!

Geschreven door Ton van der Molen op 21-08-2014.

Reacties op "Marion Bloem (24 augustus 1952)"

No comments yet