Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

van harte

Peter Middendorp (3 oktober 1971)

Door Ton van der Molen

Met de prachtige roman Vertrouwd voordelig (2014) brak auteur Peter Middendorp als romanschrijver door bij het grote publiek. Met veel zelfspot beschrijft hij in dat boek min of meer zijn eigen jeugd in Emmen, als zoon van de eigenaar van een Blokker-filiaal. Als de zestienjarige hoofdpersoon Vincent voor de tweede keer van school wordt gestuurd, gaat hij zijn vader helpen in diens winkel. Als rechtgeaarde puber haat hij alles en iedereen: Emmen, Drenthe, de Blokker-winkel en vooral ook de klanten daarvan. Ook van zijn ouders heeft hij geen hoge pet op. In deze setting worstelt Vincent zich door zijn dagen. Komische gebeurtenissen wisselen af met tragische. Aan het eind van het boek lijkt de puberperiode voorbij: Vincent krijgt meer begrip voor zijn vader, hij ontdekt de literatuur en gaat schrijven.

Peter Middendorp wordt op 3 oktober 46 jaar. Zijn eerste roman, Noordeloos, verscheen in 2002, in 2005 volgde Amateur. Een aantal jaren maakte Middendorp politiek Den Haag onveilig. Daarover schreef hij dagelijks een column in De Pers en publiceerde hij het boek Lange Poten (2008). De lachende derde (2009) is een scherp portret van de toenmalige minister-president, Balkenende.

Tegenwoordig is Middendorp columnist van De Volkskrant. In 2015 verscheen een keuze uit de Volkskrant-columns onder de titel Ben je gelukkig? Opnieuw een schitterend boek, want ook op de korte baan is Peter Middendorp een meester. De bundel geeft een mooi beeld van wat de auteur bezighoudt en hoe hij in het leven staat. Kenmerkend is steeds de bijzondere combinatie van hardheid en mededogen. Middendorp maakt makkelijk vijanden, maar heeft uiteindelijk toch een klein hartje. De Haagse politiek komt aan bod, maar ook zijn leven met vrouw en dochter krijgt veel aandacht. Amusant zijn de columns over Middendorps zoektocht naar een nieuwe woning en over zijn behoefte aan een eigen werkplek. Is hij eenmaal verhuisd, dan biedt de seniorenflat aan de overkant veel stof tot ergernis en ontroering.

Middendorp is een van de beste stilisten van de huidige Nederlandse literatuur. Trefzeker weet hij met weinig woorden veel te vertellen. En veel te vertellen heeft hij. Gelukkig is hij pas 46 jaar, dus er is nog veel moois van hem te verwachten. Peter Middendorp, van harte!

Geschreven door Ton van der Molen op 30-09-2015.

Reacties op "Peter Middendorp (3 oktober 1971)"

No comments yet