Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

van harte

Van harte… Adrianus Franciscus Theodorus van der Heijden! (15 oktober 1951)

Door Zadok Samson

Bescheiden. Nee, dat woord past echt niet bij zijn oeuvre. Megalomaan komt waarschijnlijk meer in de buurt. In zijn oeuvre grijpt alles in elkaar, soms geschreven in een zo gezwollen taal dat die haast van de pagina’s opbolt. De een beschouwt hem als een briljante schrijver, de ander vindt dat hij wat korter en bondiger zou moeten zijn. Intussen pent hij rustig verder. Eerst moet er echter een verjaardag worden gevierd. Van harte gefeliciteerd A.F.Th. van der Heijden!

A.F.Th. van der Heijden werd op 15 oktober 1951 geboren te Geldrop. In 1978 debuteerde de jongen Van der Heijden met de verhalenbundel Een Gondel in de Herengracht, waarin hij door middel van korte verhalen zijn hoofdpersonage Attilio Santini aan zijn lezerspubliek voorstelt.

Dit debuut bleek het begin te zijn van een groots oeuvre met grootse romans. In 1983 begon de auteur met het schrijven van de cyclus “Tandeloze Tijd”, een reeks romans die met elkaar verweven zijn. De bekendste roman uit deze cyclus is Advocaat van de Hanen, die is verfilmd met Pierre Bokma in de hoofdrol.

Naast de “Tandeloze Tijd” begon Van der Heijden in 2003 met een nieuwe reeks, getiteld “Homo duplex”. De roman De Movo Tapes vormt het begin van deze reeks, waarvoor de auteur voornamelijk inspiratie put uit Griekse legendes.

Van der Heijden is een autobiografische schrijver. Veel elementen uit zijn eigen leven dramatiseert hij in zijn boeken. Fictie en non-fictie lopen regelmatig door elkaar in zijn werken. De gezwollen stijl maakt dat de verhalen een slepend, tragisch karakter krijgen. De afloop is niet fataal.

In 2011 werd Van der Heijden getroffen door persoonlijke tragiek toen zijn zoon Tonio werd doodgereden. Om de onverwachte dood te verwerken en zijn zoon op een bepaalde manier in leven te houden, schreef Van der Heijden Tonio: Een requiemroman. Het boek verscheen in 2011 en was goed voor de Libris Literatuurprijs. Een jaar later kreeg Van der Heijden de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre.

Geschreven door Zadok Samson op 16-10-2013.