Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

van harte

Van harte… Charlotte Mutsaers! (2 november 1942)

Door Zadok Samson

Als schrijfster zou ze getypeerd kunnen worden als een laatbloeier. Immers, eerst waren daar haar schilderijen, pas daarna kwam het schrift. Ze woont afwisselend in Nederland, België en Frankrijk en staat bekend om haar voorliefde voor details. Ze is meerdere malen in de prijzen gevallen. Critici zijn laaiend enthousiast over haar werk. Deze week daarom in het zonnetje: Charlotte Mutsaers.Mutsaers

Charlotte Mutsaers werd op 2 november 1942 geboren in Utrecht. Haar vader, Barend Mutsaers (een kunsthistoricus), was als documentalist werkzaam op de Universiteit van Utrecht. Zelf zou Charlotte in Amsterdam Nederlands gaan studeren, om zich nadien te storten op een studie tekenen en schilderen op de Gerrit Rietveld...

Ze was al 40 en beleefde een mooie carrière als ontwerpster en schilderes, toen ze begon met schrijven.

Academie. Na haar opleiding kon ze er blijven, als docente.

Ze was al 40 en beleefde een mooie carrière als ontwerpster en schilderes, toen ze begon met schrijven. In 1983 verscheen haar debuut Het circus van de geest. Daarna kwam een ware productiestroom op gang. Momenteel staat de teller op vijftien werken, bestaande uit romans, essay-, verhalen- en dichtbundels.

Met dit oeuvre sleepte Mutsaers aardig wat prijzen binnen. Zo won ze in 1992 de Jan Greshoffprijs voor haar essaybundel Kersebloed, in 2000 de Busken Huetprijs voor de verhalenbundel Zeepijn en in 2010 de P.C. Hooftprijs voor haar complete oeuvre.

Kenmerkend voor de werken van Mutsaers is de opvallende aandacht voor detail. Uit haar teksten spreekt bovendien een zekere eigenzinnigheid. Haar stijl wordt wel getypeerd als postmodern.

 

 

Geschreven door Vincent op 28-10-2013.