Boekennieuws.

Nieuws, reportages en achtergronden uit de wereld van het boek

van harte

Van harte… Joke van Leeuwen! (24 september 1952)

Joke van Leeuwen is een ware duizendpoot: schrijven, op het toneel staan, tekenen of muziek maken – ze kan het allemaal, en ze doet het allemaal. Het lezerspubliek kent haar zeer waarschijnlijk als de schrijfster van een rijk kinderboekenoeuvre, die bovendien eens wat neerpent voor volwassenen. Deze week is zij jarig. Mooie kans om eens een korte blik op haar leven te werpen.

Joke van Leeuwen werd geboren in Den Haag op 1952, maar verruilde Nederland voor België, waar ze grafische kunsten (aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en de Hogeschool Sint-Lukas) en geschiedenis (aan de Vrije Universiteit van Brussel) studeerde.

Haar debuut in de schrijverswereld volgt in 1978 met De Appelmoesstraat is anders. Ook verzamelde ze maar meteen alle mogelijke prijzen op het Camarettenfestival. Na zes jaar in het cabaretcircuit te hebben meegedraaid, besloot ze zich te richten op het schrijven. De grappenmakerij kwam op een lager pitje te staan.

In 1994 kwam haar eerste dichtbundel voor volwassenen uit, goed voor de C. Buddinghprijs. Daarnaast tekende ze, stelde ze werk tentoon, schreef ze voor tv en theater, en beklom ze toch maar weer het podium.

Hoewel ze schrijft voor zowel volwassenen als kinderen, ontving Van Leeuwen het merendeel van haar prijzen voor haar kinderboeken. Ze staat ook vooral bekend als kinderboekenschrijfster.

 

Geschreven door Vincent op 25-09-2013.